1.2 milliárd dollár segély gyűlt össze Afganisztánnak

Lányok mennek az osztálytermükbe egy kabuli iskolában 2021. szeptember 12-én. MTI/AP/Felipe Dana
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 15. - 13:38

Az ENSZ összesen 1.2 milliárd dollárnyi segélyt gereblyézett össze Afganisztán számára a soron kívül összehívott adománygyűjtés során.

Összesen 11 millió afgán néz szembe egy folyamatosan csak mélyülő humanitárius válsággal, több millióan pedig hazájukon kívül is csak szenvednek menekültként. Ez a helyzet a tálibok hatalomra jutásával csak mélyülhet az egyébként is mélyszegénységben élő országban.

Az ENSZ eredetileg 606 millió dollárt szeretett volna összegyűjteni, hogy az afgánokat az abszolút humanitárius katasztrófától megvédjék, ám ennek a dupláját sikerült beszerezni a nyugati országoktól – írja az AP hírügynökség.

Ez az összeg elegendő lesz arra, hogy az élelmiszer- és fejlesztési segélyeket ki tudják osztani, amivel legalább év végéig túlélnek a bajba jutott afgánok. Az összegyűjtött összegből továbbá a menekülteknek is tudnak segíteni, akik száma 3.5 millióra tehető.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős igazgatója arra kérte az adományokat felajánló országokat, hogy ezt a lehető leggyorsabb úton juttassák el a szervezet számára, mivel nagyon sok afgán élete múlik rajta, akik jelenleg sem élelmiszerhez, sem egészségügyi ellátáshoz nem tudnak hozzáférni.

Nem véletlen az ENSZ látszólagos kapkodás, a tálibok hatalomra jutásával ugyanis félő, hogy Afganisztán a teljes összeomlás és éhínség felé halad. Ennek az is az oka, hogy eddig a gazdaságuk 75 százaléka külföldi támogatásoktól függött, amit feltehetően a tálibok nem fognak megkapni.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az adománygyűjtő konferencián kijelentette, hogy a mélyszegénység gyakorlatilag napról napra növekszik, az alapvetően szolgáltatások az összeomlás szélére sodródtak, ezért nagyon nagy bajban van az ország.

Az adománygyűjtés során főleg Németország bizonyult a leginkább bőkezűnek, ők 590 millió dollárt ajánlottak fel Afganisztánnak. Dánia 38, Norvégia 11.5 millió dollárral segíti az ügyet, míg az USA is összesen 330 millió dollárt fektet bele a humanitárius helyzet megoldásába.