Dollár
423,25 Ft
Euró
420,98 Ft
Font
483,45 Ft
Bitcoin
20,171 $

Már van olyan ország, amely az élelmezésbiztonság érdekében betiltja a búza exportját

Fotó: Unsplash/Jacek Dylag

Szabó Kata

2022. május 21. - 17:54

Ahogyan arra számítani lehetett, Oroszország ukrajnai inváziója egyre nagyobb bizonytalanságot okoz az élelmiszerellátásban is.

Korábban több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy az orosz és ukrán gabonaexportok leállítása Európában és más területeken is érezhető problémát okozhat az élelmiszerellátásban, mostanra pedig elérkeztünk oda, hogy egyes országoknak konkrét lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy lakói ne szenvedjenek hiányt az alapvető élelmiszerekben.

Az egyik első ilyen ország Afganisztán, ahol a CCTV hírügynökség értesülései szerint az afgán átmeneti kormány megbízott pénzügyminisztere, Hidayatullah Badri a búza exportjának betiltására utasította az összes vámhivatalt, hogy képesek legyenek a hazai lakosság szükségleteinek kielégítésére.

Az afgán ideiglenes kormány szóvivője, Mudzsahid a közösségi médiában közölte, a kormánya konkrét lépéseket tett az élelmiszerhiány elkerülése érdekében.

Minderre pedig nagy szükség volt, ugyanis az ENSZ idén közzétett jelentése szerint az afgánok 95 százaléka nem jut elegendő élelemhez.