Egy afgán popsztár visszaemlékezése a szürreális kabuli szökéséről: “Csak lőj le”

Fotó: AFP
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 15. - 05:54

Az afgán popsztár, Aryana Sayeed felidézi, hogy egy dolgot kért a vőlegényétől, amikor a tálibok bevonulása után beosontak Kabul kaotikus repülőterére: “Ne hagyd, hogy élve vigyenek el”.

Aryana, aki 1,4 millió Instagram-követővel büszkélkedik, és akit gyakran hasonlítanak az amerikai sztár Kim Kardashianhoz, a vallási konzervatívok haragját a nők jogaiért folytatott aktivizmusa és alakformáló ruhái miatt vonta magára.

A 36 éves énekesnő, aki korábban egy népszerű afgán zenei tehetségkutató műsor zsűritagja volt, nem tudott úgy végigsétálni Kabul utcáin, hogy ne vonzotta volna a szelfiket készítő rajongók bámészkodó tömegét. Ez még szürreálisabbá tette menekülését a városból, amelyet szeretett.

Augusztus 15-i első kísérlete – aznap, amikor az iszlamisták bevonultak Kabulba, miközben az amerikai erők a 20 éves háború után a külföldiek és néhány afgán evakuálásán fáradoztak – kudarcba fulladt, mert a repülőgép nem szállt fel.

A tét aligha lehetett volna nagyobb, amikor másnap megkísérelte a második alkalmat, miközben Kalasnyikovval felszerelt harcosok vették körül a repülőteret, és a szövetséges erők próbálták megfékezni a kapuk előtt álló kétségbeesett tömeget. Vőlegénye és menedzsere, Hasib Sayed egy másik autóban walkie-talkie-n keresztül kommunikált vele.

“Azt mondtam neki, tudod Hasib… ha élve akarnak elvinni, csak lőj le. Csak lőj fejbe! Ez volt az egyetlen dolog, amitől féltem. Nem féltem a haláltól vagy bármi mástól”

– mondta az AFP-nek a nő elegáns isztambuli lakásában.

“A nők elájultak”

Aryana tudta, hogy kockázatot vállal, amikor júliusban Kabulban elindította saját divatmárkáját, éppen akkor, amikor az amerikai erők felgyorsították kivonulásukat, és a tálibok hatalmas területeket foglaltak vissza az országból.

“Mindig is reményt akartam adni a jövőnek, ezért döntöttem a befektetés mellett”

– emlékezett vissza.

Ezek az álmok azonban távoli emlékké váltak, amikor egy olyan kisfiúval találta magát szemben, akit nem is ismert, aki az ölében ült, az arcát takarta, és együtt megpróbáltak normális családnak tűnni, miközben a repülőtérre menet tálib ellenőrzőpontok mellett haladtak el.

“Mi is kitaláltunk egy történetet. Emlékszem, azt mondtuk ennek a kisgyereknek, hogy ha megállítanak minket, azt kell mondanod, hogy én vagyok az anyukád, és nem Aryana a nevem. Hanem Freshta”

– mondta.

A vőlegénye ért elsőként a kapuhoz, keresztülnyomulva a tömegen.

“Az emberek egymást lökdösték, voltak gyerekek, kisbabák, a nők elájultak az oxigén- és helyhiány miatt”

– mondta.

Az amerikai katonák kezdetben nem engedték át őket, elsőbbséget adva az amerikai állampolgároknak, de egy tolmács felismerte Hasibot, és elmondta a katonáknak, hogy egy nagy sztár vőlegénye, akinek az élete veszélyben van.

A pár Dohába, Kuvaitba és az Egyesült Államokba utazott, végül visszatértek az isztambuli lakásukba. Aryana keserédes büszkeséggel mondja, hogy a nők, akiket hátrahagyott, sokkal képzettebbek és öntudatosabbak, mint azok, akiket a tálibok kiszorítottak az iskolából és a munkából, amikor legutóbb 1996-2001 között uralták Afganisztánt.

“Az afgán nők már nem ugyanazok a nők, mint 20 évvel ezelőtt. Ezt biztosan nem fogják elfogadni”

– mondta.

Aryana szerint ugyanilyen fontos, hogy a kormányok megértsék, hogy a mai tálibok ugyanazok, mint akik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt uralkodtak, amelyek az USA vezette invázióhoz vezettek.

“Remélem, a világ felismeri, hogy ezek nem újak, ezek ugyanazok a tálibok”

– mondta.