Három hónapig részesülnek ellátásban Magyarországon az afgán menekültek

MTI/EPA/Malton Dibra
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 18:09

Ez idő alatt bele kell egyezniük többek között abba is, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

Három hónapig jogosult az idegenrendészeti hatóság által fenntartott valamely befogadó intézményben elhelyezésre és ellátásra az a harmadik országbeli állampolgár, aki a magyar szervezetekkel való együttműködése vagy hozzátartozójának együttműködése miatt került veszélybe származási országában – olvasható a Magyar Közlöny legújabb számában.

A rendelet a magyar mentőakció során kimenekített afgán állampolgárokra is vonatkozik, akik jelenleg Vámosszabadiban és Balassagyarmaton tartózkodnak.

Az új szabályzat értelmében mindez magában foglalja a szállást, a napi háromszori étkezés, kiskorú gyermek, várandós nő vagy szoptatós anya esetében napi ötszöri étkezést, valamint a személyes használatra étkező- és tisztálkodási eszközök vagy ennek megfelelő értékű higiénés hozzájárulás és ruházat biztosítását.

A költségeket a magyar állam viseli, cserébe mindez magában foglalja a szállást, a napi háromszori étkezés, kiskorú gyermek, várandós nő vagy szoptatós anya esetében napi ötszöri étkezést, valamint a személyes használatra étkező- és tisztálkodási eszközök vagy ennek megfelelő értékű higiénés hozzájárulás és ruházat biztosítását.