Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Adósságba taszították a katari vendégmunkásokat

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 23. - 23:25

A Katarban dolgozó vendégmunkások nyakába hatalmas adósság szakadt, mivel idő előtt visszahívták őket, még a világbajnokság kezdete előtt, ezért a munkaközvetítők felé komoly tartozásuk keletkezett.

Katarban jelenleg több ezer egyébként is nagyon rosszul fizetett vendégmunkást kényszerítenek arra, hogy térjenek haza a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt, így sokuk attól tart, hogy munka nélkül maradnak, nem tudják majd eltartani családjukat, s durván eladósodnak.

A munkavállalók többsége arról számolt be, hogy a legtöbb esetben a munkáltatók még a szerződésük lejárta előtt hazaküldték őket, mindezt anélkül, hogy teljes fizetésüket, vagy juttatásukat megkapták volna.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a vendégmunkások hazaküldése a torna kezdete előtt összefügg a katari kormány által tavaly közzétett, s a Guardian által szemlézett körlevéllel, melyben arra utasítottak egyes vállalkozókat, hogy szeptember közepéig fejezzenek be minden munkálatot, s készítsenek terveket a vendégmunkások hazaküldésére, mely a dokumentum szerint “megoldja az országban tartózkodó munkavállalók számának csökkentését” még a vb előtt.

Amikor a Guardian munkatársai nyáron ellátogattak a helyszínre, kék munkásruhában tevékenykedő vendégmunkások százait látták dolgozni a fullasztó hőségben, a Corniche elnevezésű népszerű sétány és a mellette épített út felújításának befejezésén, mely a 2022-es labdarúgó-világbajnokság kezdete után várhatóan a turisták a focirajongók kedvelt helye lesz.

A lap összesen 25 vendégmunkással készített interjút, többségük pedig úgy nyilatkozott, hogy két évre érkeztek Katarba, ám érkezésük után átlagosan 10 hónappal hazaküldték őket, így nem volt más választásuk, minthogy hazatérjenek. A lapnak nyilatkozó néhány munkás elárulta, még nem dolgoztak eleget Katarban ahhoz, hogy visszafizessék azokat a hatalmas összegeket, melyeket hazájukban azért vettek fel kölcsön formájában, hogy fizessenek a munkaközvetítőknek katari munkájuk biztosítása érdekében.

“Nem akarunk visszamenni. Szegények vagyunk, ezért kell dolgoznunk” – mondta egy nepáli vendégmunkás, aki azt is elárulta, hogy közel 1000 fontnak (465 ezer forint) megfelelő összeget kellett fizetnie illegális munkaközvetítési díjként, hogy a munkaközvetítő biztosítson neki munkát Katarban. Hozzátette, még nem tudta visszafizetni ezt az összeget, így ha hazaküldik Katarból, garantáltan eladósodik.

A helyzet azonban kissé furcsa: a legtöbb érintett munkavállalót ugyanis a jelek szerint “rövid távú projektvízummal” vették fel, ám a vendégmunkások elmondása szerint azt mondták nekik, hogy legalább két éven át fognak tudni dolgozni Katarban. Míg néhány vendégmunkás a saját hazájában működő munkaközvetítőket hibáztatta, amiért hamis ígéreteket tettek a kétéves szerződés kapcsán, mások egyenesen a katari építőipari vállalatokat vették elő.

Miután a legtöbben még azt a fizetést sem kapták meg, amiért megdolgoztak, majd szó nélkül hazaküldték őket hazájukba, néhány munkás jogvédő szervezetekhez fordult a helyzet megoldására. Egyikük, aki 12 évig dolgozott Katarban, többek között a vb-nek helyet adó stadionon is, úgy fogalmazott:

“Milyen jó is lenne a hozzám hasonló munkásoknak, ha a meccseket azokban a stadionokban nézhetnénk, melyeket mi magunk készítettünk. De ki törődik velünk? Abban az országban nem értékelik a munkásokat. Úgy érzem, a világbajnokság csak a gazdagok eseménye, és csakis nekik szól.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.