Adolf Hitlernek és náciknak öltöztek a bulizó fiatalok Új-Zélandon

Fotó: MTI/PAP/Lukasz Gagulszki
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 19. - 14:55

A hétvégén megjelent egy fotó az Instagramon, amelyen néhány fiatal náciknak öltözve látható, miközben a nemzetszocialista Németországra utaló gesztusokat tesznek.

A fénykép, amelyen az új-zélandi Christchurch-ben bulizók láthatók, bár már törölték, ennek ellenére elterjedt az interneten. Egy nő Adolf Hitlernek öltözött, öten pedig körülvették, és olyan pózban emelték fel a karjukat, amely a Harmadik Birodalom idejében volt használatos az árja-elmélet támogatói körében. 

Egy nő, akinek a családtagjait meggyilkolták a holokauszt következtében azt mondta, hogy a jelmezválasztásuk tudatlanságot, valamint az oktatás és az empátia teljes hiányát mutatja. Elmondta, hogy különösen szomorú ez annak fényében, hogy a városban nemrégiben gyűlöleten és rasszizmusok alapuló terrortámadást követtek el. 

A The New Zeland Herald infrmációi szerint, Deborah Hart, az új-zélandi Holokauszt Központ elnöke a fotót teljesen ijesztőnek titulálta.

„Teljesen megdöbbentett az empátia hiánya, és a látszólag teljes tudatlanság a történelemmel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy fiatalok, akik a népirtásról tréfálnak, mert amiről beszélünk, az hatmillió zsidó kiirtása, akik közül 1,5 millió volt gyermek – mindenki valakinek a családtagja“

– mondta a központ vezetője.

Hard édesanyja, Inge Woolf gyermekkorú holokauszt-túlélő volt, és miután menekültként Új-Zélandra érkezett, megalapította a központot, hogy tanúságot tegyen a holokausztról, emlékezzen, neveljen és cselekedjen. 

„Sok olyan ember van, mint én, akiknek a családtagjait meggyilkolták a holokausztban, és nekünk, akik ilyen helyzetben vagyunk,  nagyon ijesztő látni, hogy ilyen fiatalok azt gondolják, hogy ez csak egy vicc“

– tette hozzá Hart.

Hart szerint az antiszemitizmus világszerte és Új-Zélandon is növekszik. A központ vezetője hozzátette, hogy a 2019-es christchirch-i terrortámadás után, amelynek keretében 51 muszlimot lőtt le, és további 40-et megsebesített egy magányos fegyveres merénylő, amikor összegyűltek a pénteki imára, meglepődött, hogy a városban élő emberek között akadnak olyanok, akik viccesnek találják a népirtást. 

Hart megkérte a nagyjából 23 éves fiatalokat, hogy forduljanak hozzá, hogy beszélhessenek arról, amit tettek, és ha szeretnék megérteni, hogy miért sértő és helytelen az ilyen viselkedés, valamint szeretné megtudni tőlük, hogy utólag szégyenlik-e egy kicsit a tettüket.