Az uniós források nélkül az adófizetőkre marad a 450 milliárdos fejlesztés költsége

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 1. - 21:05

Annak ellenére, hogy az uniós forrásokra nem számíthatunk, a kormány továbbra is kitart a fejlesztési tervei mellett, ez azonban azt jelenti, hogy az adófizetők pénzéből lesz kifizetve a tervezett, 450 milliárdos fejlesztési program.

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Portfóliónak adott interjújában reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy még idén ősszel megszületnek a megegyezések és megindul a programok uniós finanszírozása.
A Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervvel (HET), a visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatban azt mondta:

“Az idei költségvetésben 450 milliárd forintot biztosítottunk a programok megkezdésére, azaz nagyjából ennyit tervezünk idén felhasználni a helyreállítási terv kapcsán, de ez egy felülről nyitott keret. Ha jobban haladunk, akkor tudunk több finanszírozást biztosítani”.

Az Európai Unió a jogállami és a korrupciós kockázatok okán tartja vissza a támogatást, melyről Ágostházy azt mondta:

“A helyreállítási terv részeként megterveztünk nagyjából 5-7 olyan intézkedést, amelyek a korrupciós kockázatok további csökkentésére irányulnak. A magyarországi korrupcióellenes stratégia következetes végrehajtásában elkötelezettek vagyunk”.

Amennyiben sem a norvég, sem pedig az EU-s támogatás nem érkezik meg, úgy a tervezett programokat saját erőből kell finanszírozni, ezzel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, szerinte “nincs pénzügyi kényszerhelyzetben az államháztartás, azaz a HET és az új programok elkezdéséhez idén szükséges mintegy 900 milliárd forintnyi forrást különösebb nehézség nélkül elő tudja finanszírozni”.