Adóelkerülés miatt letartóztatták az orosz gázmulti magyar származású elnökhelyettesét

Fotó: Pexels/Kindel Media
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 27. - 08:23

Mark Gyetvayt Floridában tartóztatták le adóelkerülés vádjával, aki egyébként a második legnagyobb orosz gázmulti második embere, de Magyarországon is gyakran megfordult.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleményében tudatta, adóelkerülés gyanújával a floridai hatóságok letartóztatták Mark Gyetvayt, a Novatek nevű orosz gázvállalat pénzügyi igazgatóját és igazgatósági elnökhelyettesét.

A Népszava a Szabad Európa nyomán azt írja, a helyi ügyészség szerint Mark Gyetvay több tízmillió dollárnyi jövedelmét parkoltatta hozzá közvetlenül nem köthető offshore-számlákon annak érdekében, hogy elkerülje az utána fizetendő adót, tulajként pedig korábbi, orosz feleségét tüntette fel.

Az amerikai törvények értelmében minden állampolgárnak minden jövedelmük után adózniuk kell, függetlenül attól, hogy mely országban tettek szert a jövedelemre, Gyetvay pedig orosz és amerikai állampolgár is, ezért ha bűnösnek találják, akár több évtizedre is börtönbe kerülhet.

Az orosz gázmulti “nyugati arcának” tartott Mark Gyetvay a budapesti LNG Summit, illetve Energy Summit elnevezésű nemzetközi konferenciák állandó vendégnek számított, de sokáig szerepelt a december elején várható, következő Budapest LNG Summit felszólalói listáján, amit mostanra töröltek.