Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Felmentették az adócsalással vádolt Nobel-békedíjas újságírónőt

Fotó: EPA/ROLEX DELA PENA
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

Maria Ressa ellen adócsalás miatt folyt nyomozás, melyet még a volt fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte rendelt el.

Szerdán felmentették az adócsalás vádja alól Maria Ressa fülöp-szigeteki újságírót, aki az ellene felhozott vádakat a kezdetektől fogva teljes egészében politikai indíttatásúnak tartotta.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Ressa, aki 2021-ben Dmitrij Muratov orosz újságíróval közösen kapta meg a Nobel-békedíjat most az igazság győzelmének nevezte az ítéletet.

A vád szerint Ressa és Rappler nevű médiavállalata adócsalást követett el egy 2015-ös, külföldi befektetőknek történt kötvényeladás során, azonban az ügyben eljáró bíróság szerint az ügyészek nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani az adócsalás tényét.

“Ha szembeszállsz a hatalommal, akár négy éven és két hónapon át is üthetnek, de a végén a jog győzedelmeskedik. Úgy gondolom, a mostani ítélet reményt jelenthet azok számára, akiket igazságtalanul vádoltak meg”, nyilatkozta Ressa az AFP-nek a bírósági döntést követően.

Noha az adócsalás vádja alól felmentették, Ressára még így is hosszú börtönbüntetés várhat, ugyanis továbbra is folyamatban van ellene egy internetes rágalmazási ügy, melynek maximális büntetési tétele akár 6 év 8 hónap is lehet.

A kormánykritikus Ressa ás és munkatársa, Reynaldo Santos Jr. ellen Wilfredo Keng üzletember emelt vádat egy 2012-es cikk miatt, melyben az üzletember állítása szerint megsértették a hírnevét.

Noha az ominózus cikket még a Fülöp-szigetek internetes rágalmazási törvényének hatálybalépése előtt publikálták, 2014-ben tipográfiai javítást hajtottak rajta végre, ami a bíróság szerint újbóli közzétételnek tekinthető, így pedig a cikk már a törvény hatálya alá tartozik.

Ezzel kapcsolatban Ressa elmondta, csak reménykedni tud a pozitív végkifejletben, sorsát teljes egészében a bíróságokra bízza.