Dollár
429,75 Ft
Euró
421,24 Ft
Font
477,30 Ft
Bitcoin
19,361 $

Egyre több a magyar milliárdos vállalkozás, még a covid sem szabott gátat a növekedésnek

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 9. - 11:35

Az adatok szerint a kereskedelem, az ingatlan, az energetika és a bányászat piacán még mindig sok multinacionális cég van.

Az Opten közleménye alapján továbbra is növekszik a tisztán magyar érdekeltségű, milliárdos árbevételt elérő vállalkozások száma, amely immár a 8600-at is elérte, ezt a trend pedig a koronavírus évei alatt sem tört meg.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Emellett a felső szegmensben lévő cégek számának emelkedése az infláció mértékét is messze meghaladta, ugyanis 2012 óta 45 százalékot emelkedett a fogyasztói árindex, az egymilliárd forint feletti szegmensben pedig 120 százalék volt a cégszámnövekedés.

A legalább egymilliárd forint bevételt elérő cégek között tíz éve még 40 százalék volt a külföldi cégek aránya, amely ma már mindössze 25 százalék, a legalább százmillió forintos bevételt elérő vállalkozásoknál pedig 17-ről 10 százalékra esett vissza a külföldi cégek aránya.

Ebben a szegmensben azonban a covid hatása is érezhető volt, mivel a tisztán magyar vállalatok száma éppen ugyanannyi, mint két éve volt, azaz 71 ezer, tehát ezen a területen összeségében még nem tért vissza a pandémia előtti növekvő tendencia.

Az aránynövekedés azonban nem azt jelenti, hogy a külföldi cégek elhagyták Magyarországot, hanem azt, hogy meredeken emelkedett a magyar vállalatok száma a magasabb árbevételi szegmensben is, bár a kereskedelem, az ingatlan, az energetika és a bányászat piacán még mindig sok a multinacionális cég.

A teljes hazai adatbázisban 42 ezer társas vállalkozás tulajdonosai között található külföldi címmel rendelkező tulajdonos, vagy szervezet, ami a teljes állomány 8,2 százaléka, tehát a mikrovállalkozások körében jóval alacsonyabb a külföldi befolyás szerepe.

A Napi.hu beszámolójából kiderül, miszerint jelenleg több mint négyezer, Ukrajnához köthető társas vállalkozás működik Magyarországon, valamint a szlovák és cseh hátterű cégek száma is meredek emelkedést mutat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.