Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Abu Dhabi kőolaj helyett hidrogént exportálhat a jövőben

Al-Ula, 2021. január 5. A szaúdi királyi udvar által közreadott képen Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös (k,j) fogadja az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 41. csúcstalálkozójára érkező Mohamed bin Rásid Ál Maktúm sejket, az Egyesült Arab Emírségek uralkodóját és miniszterelnökét (k,b) a szaúd-arábiai Al-Ula repülőterén 2021. január 5-én. A kuvaiti külügyminiszter előző nap egy megállapodásra hivatkozva bejelentette, hogy Szaúd-Arábia újranyitja Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait, amelynek célja az Öböl menti viszály megoldása. MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aljaloud
not image

Kulcsár Péter

2021. január 24. - 00:06

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában már most felkészültek arra a helyzetre, ha kifogynának a fő energiaforrásnak számító fosszilis üzemanyagokból.

Az Adnoc szerződést kötött a Mubadala Investementtel és az ADQ-val, hogy közösen megújuló energiaforrásként zöld hidrogént termeljenek a jövőben – számolt be róla a Bloomberg.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Az Adnoc az egyezségen kívül saját kék hidrogént is elő fog állítani, amit főként az atmoszférában lévő káros szén-dioxid gázok kivonása során nyernek ki a levegőből kémiai folyamatok segítségével.

A projekt komolyságát mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy a müncheni központú Siemens már most megkezdte a kísérleti hidrogénüzemének építését a főváros szomszédságában húzódó Dubaj határában.

A Közel-Keleten egyre több ország döntött úgy, hogy a zöld megoldások felé veszi az irányt, ezáltal kínálva egy sokkal környezetkímélőbb, egyben pénztárcabarát alternatívát a felvásárlók részére.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere nemrég kijelentette, hogy azt szeretné elérni, ha az ország nemcsak a világ legnagyobb kőolajexportőre, hanem az egyik legnagyobb hidrogén-disztribútora is lenne egyben.

Mivel Abu Dhabi Szaúd-Arábiához hasonlóan a sivatag kellős közepén helyezkedik el, ezért a kék hidrogénen kívül a napfény által könnyebben előállítható zöld hidrogént egyaránt kitermelhetik.

Egyetlen bökkenő a történetben csupán az, hogy a jelenlegi technológia rendkívül költséges, ezért semmiképpen sem tudják vele felvenni a harcot az olcsóbb kőolajjal és földgázzal szemben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.