Az ABC riportere Putyinnak Navalnijról: “Mitől fél ennyire?”

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a Joe Biden amerikai elnökkel lefolytatott csúcstalálkozót követõen a Genfi-tó partján található La Grange-villában 2021. június 16-án. MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse
not image

Borbély Fanni

2021. június 18. - 05:43

Az ABC News riportere, Rachel Scott szerdán szembesítette Vlagyimir Putyin orosz elnököt a politikai ellenfelek elleni fellépésével kapcsolatban.

“Hosszú a lista az ön politikai ellenfeleiről, akik meghaltak, bebörtönözték őket vagy börtönbe kerültek… és ön most megakadályozta, hogy bárki, aki támogatja (Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt), indulhasson a választáson”

– mondta Scott.

“A kérdésem tehát az, elnök úr, hogy mitől fél ennyire?”

Scott kérdése Putyin önálló sajtótájékoztatóján hangzott el, amelyet az orosz vezető Joe Biden elnökkel való találkozóját követően tartott. Putyin válaszában “szélsőséges” jellegűnek minősítette a Navalnij által alapított szervezetet, amelyet nem nevezett meg, és azt mondta, hogy az “tömeges rendbontásra” és törvénysértésre szólított fel.

Putyin ezután a Black Lives Matter tüntetésekre utalt, és azt mondta, hogy az Egyesült Államokban “rendbontás” és “pusztítás” történt George Floyd halála után, akit szintén nem nevezett meg. Putyin azt mondta, hogy Oroszország “együtt érez” az Egyesült Államokkal, és nem akarja, hogy ilyen tüntetések történjenek a határain belül.

Scott visszautasította Putyin kitérőjét, s egyenesen azt mondta az orosz vezetőnek:

“Nem válaszolt a kérdésemre, uram”.

“Ha az összes politikai ellenfele halott, börtönben van, megmérgezték – nem azt üzeni, hogy nem akar tisztességes politikai küzdelmet?”

– kérdezte.

Scott nem hagyta annyiban.

Putyin ezután az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadásra hivatkozott, hamis egyenlőséget sugallva a zavargások miatt letartóztatott lázadók és az Oroszországban bebörtönzött Putyin politikai ellenfelei között.

“Ami azt illeti, hogy ki kit öl meg és kit vet börtönbe, az emberek politikai követelésekkel jöttek az amerikai kongresszusba. Akár 20, sőt talán 25 éves börtönbüntetésre is számíthatnak. Őket ‘hazai terroristáknak’ nevezik. Számos más bűncselekménnyel vádolják őket”

– mondta Putyin.

Egy orosz bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy két, Navalnijhoz köthető szervezet “szélsőséges” csoportnak minősül, ami az Egyesült Államok azonnali elítélését váltotta ki. Az orosz bíróság döntése konkrétan azt jelenti, hogy a csoportok tagjai nem indulhatnak a közelgő választásokon.

Navalnij, akit 2020-ban megmérgeztek novicsokkal, és aki egy orosz kémet rávett arra, hogy felfedje, hogyan vették célba, az év eleje óta börtönben van, mert állítólagosan megszegte egy 2014-es ügyének próbaidejét, amelyben három és fél év felfüggesztett büntetést kapott. Egészségi állapota a börtönbe kerülése után rohamosan romlásnak indult, és még most is aggodalomra ad okot a nemzetközi közösségben.

A csúcstalálkozót megelőzően Biden figyelmeztette Putyint, hogy Navalnij halála “újabb jele lenne annak, hogy Oroszországnak kevéssé vagy egyáltalán nem áll szándékában betartani az alapvető emberi alapjogokat”. A Putyinnal való találkozót követő saját sajtótájékoztatóján Biden megismételte, hogy Navalnij halálának következményei “pusztítóak lennének Oroszország számára”.