Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Kicsoda Aafia Siddiqui, akit a texasi túszejtő ki akart szabadítani?

Fotó: Rendőrségi autók állnak a Beth Israel gyülekezet zsinagógája előtt a Texas állambeli Colleyville-ben 2022. január 16-án. Előző nap egy fegyveres férfi túszokat ejtett a zsinagógában. Egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte, a többieket a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges egysége szabadította ki órákkal később. A túszejtőt a rendőrök lelőtték. A tettes a túszok elengedéséért cserében egy Aafia Siddiqui nevű, pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni. MTI/AP/Brandon Wade
Külföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Szabadon bocsátása korábban is került már fegyveres követelések középpontjába.

Egy pakisztáni nő, Aafia Siddiqui szabadon bocsátását követelte az a férfi, aki 4 embert ejtett túszul szombaton egy zsinagógában. A különleges egység bevetését követően a túszok megmenekültek, feltételezett fogvatartójuk pedig életét vesztette az akcióban.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Siddiqui neve nem most tűnik fel először a sajtóban. A 49 éves tudóst 2010-ben ítélték el, amiért amerikai katonákat támadott meg Afganisztánban. Ő az első nő, akit az Egyesült Államokban al-Kaidával való kapcsolattartással gyanúsítottak, de soha nem ítélték el ezért.

Siddiqui 18 évesen költözött az USA-ba a már ott élő fivéréhez, ahol először az MIT-n tanult, majd a Brandeis Egyetemen szerzett PhD fokozatot idegtudományból. Neve a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után került az FBI látószögébe, miután pénzbeli és tárgyi adományokkal iszlám szervezeteket támogatott.

Az Egyesült Államok azt sejtette, a nő még Amerikából csatlakozott az al-Kaidához, Pakisztánba visszatérése után pedig beházasodott Mahommed Khalid sejk családjába, aki a szeptember 11-i terrortámadások tervezője volt. 2003 körül három gyermekével együtt nyoma veszett Karacsiban.

Öt évvel később bukkant fel újra, ezúttal Afganisztánban, ahol a helyi erők vették őrizetbe. Az amerikai katonák által vezetett kihallgatáson puskát ragadott és tüzet nyitott, miközben azt kiabálta, „halál Amerikára” és „amerikaiakat akarok ölni”. A katonák sértetlenül megúszták a támadást, a nő azonban megsérült.

A bíróság 86 év szabadságvesztésre ítélte Siddiquit, bebörtönzése nagy felháborodást váltott ki hazájában. Hívei azt állítják, a nő egy titkos pakisztáni-amerikai összeesküvés áldozata lett, ítélethirdetés után pedig az al-Kaida második számú vezetője felszólította a muszlimokat, hogy álljanak bosszút a döntésért.

Szabadon bocsátása korábban is került már fegyveres követelések középpontjába, például két pakisztáni túszejtés során, illetve az amerikai újságíró, James Foley elfogása idején, akit az Iszlám Állam 2014-ben lefejezett – számolt be az RTL.

Bár Aafia Siddiqui neve az USA-ban ismeretlen, hazájában hírneve van, és sokan tekintenek rá ártatlan áldozatként. Michael Kugelman elemző szerint az iszlamista fegyveresek számára a nő azt szimbolizálja, hogyan bánnak az amerikaiak az ártatlan muszlimokkal a globális terrorellenes kampány égisze alatt.