Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A Kolozsvár és Marosvásárhely közötti autópálya hiányzó szakaszát egy osztrák-német konzorcium építheti meg

MTI Fotó: Boda L. Gergely
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A pályázat győztese az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciuma.

Az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciumát hirdette ki győztesnek a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának a megépítésére kiírt pályázaton – közölte honlapján a társaság.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

A CNAIR egy román céggel kötött szerződést 2015-ben a 15,7 kilométeres Aranyosgyéres – Maroskece szakasz megépítésére, de a cég csődbe ment, és a tavalyi szerződésbontás előtt a munkálatoknak csak mintegy 40 százalékát végezte el. A CNAIR január végén egy román-spanyol konzorciumnak ítélte az építés befejezését, de a román Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) helyet adott a Strabag óvásának és arra kötelezte a társaságot, hogy érvénytelenítse a pályázat eredményét.

A most kihirdetett győztes konzorciummal a CNAIR akkor köthet szerződést, ha a versenyben alulmaradt cégcsoportok nem óvják meg az eredményt. A Strabag és a Geiger konzorciuma áfa nélkül 420,34 millió lejért (33,6 milliárd forint) vállalta, hogy három hónap alatt elvégzi a tervezést, és 18 hónap alatt az építést.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú A3-as észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután a Bechtel hat év alatt csak 52 kilométer pályát épített, majd leállt a munkálatokkal, a felek 2013-ban közös megegyezéssel felbontották a szerződést.

Ezt követően az autópályát kisebb szakaszokra osztották, és ezekre írtak ki versenytárgyalásokat. Jelenleg a pályából három szakasz használható, a három együtt mintegy 107 kilométer.

A magyar-román államhatár mellett épült meg az az 5,3 kilométeres szakasz, amely rávezeti a romániai forgalmat a magyarországi M4-es autópályára. Emellett a Kolozsvártól nyugatra fekvő Magyarnádas és Marosvásárhely között épült 102 kilométer autópálya. Az autósok jelenleg a két megépült szakasz között, az Aranyosgyéres-Maroskece távot a párhuzamosan haladó E60-as országúton tehetik meg.

(MTI)