A WHO nem kér az oltási igazolásokból

Farkas Csamangó Ágnes orvos átadja az oltási igazolást egy férfinak, mitán beoltották az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 21-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.21 - 16:30

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az oltási útlevelek csak tovább mélyítenék a már most hatalmas egyenlőtlenségeket az országok között.

Az Egészségügyi Világszervezet válságtanácsa hétfőn bejelentette, hogy ellenzik az ötletet, miszerint a nemzetközi utak során igazolni kelljen az oltás meglétét, mert ez csak mélyítené az egyenlőtlenségeket, írja az SCMP. A tanács közleménye szerint:

„Az államokat arra biztatjuk, vegyék figyelembe, hogy egy esetleges oltási igazolás mélyíti az egyenlőtlenségeket és a mozgási szabadság különböző szintjét teszi elérhetővé az emberek számára.”

Több ország töpreng azon, hogy bevezessék a vakcinaútlevelet, ezzel kiszűrve azon érkezőket, akik nincsenek beoltatva, az ötletet azonban eddig is sokan támadták, mivel diszkriminál a fiatalok és öregek, illetve a gazdagok és szegények között.

Az EU-s tagállamok már megállapodtak az oltási igazolásról, Kínában is van már ilyen és a légitársaságok is fontolgatják a szűrés bevezetését. Az Egyesült Államok nem vezet be igazolást, de a magánszférára bízta, hogy megvizsgálják maguk számára az ötletet.

A válságtanács a vakcinákhoz való hozzáférés növelését és az ebben való egyenlőtlenségek megszüntetését is napirendre vette.