A WHO még mindig vizsgálja a koronavírus eredetével kapcsolatos hipotéziseket

Flickr/UNclimatechange
not image

Borbély Fanni

2021. február 13. - 15:55

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz mindezt azután jelezte, hogy a WHO egyik szakértője szerint az az elmélet, miszerint a koronavírus mesterséges úton kerülhetett ki egy laboratóriumból, “rendkívül valószínűtlen”.

A WHO nem zárta ki a koronavírus-járvány eredetével kapcsolatos elméletet, annak ellenére, hogy a WHO egyik szakértője a hét elején elutasította a feltételezést, miszerint a koronavírus egy laborból származik.

Gebrejeszusz a pénteki tájékoztatón elmondta, a WHO csapatának vuhani látogatását összegző előzetes jelentést, mely a koronavírus eredetét hivatott megvizsgálni, legkésőbb a jövő héten nyilvánosságra kell hozni, a teljes jelentést pedig nem sokkal később kell majd bemutatni.

A WHO Vuhanba küldött szakértői csapata minden lehetséges hipotézist megvizsgált, Gebrejeszusz szerint pedig egyik lehetőség sem zárható ki, ugyanis a kutatócsoport úgy véli, további vizsgálatokra és elemzésre van szükség ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz.

Mivel a vuhani látogatás során a kutatócsoport nem vélt felfedezni semmiféle hivatalos dokumentációt a vírusról még a 2019 előtti időszakból, így arra a megállapításra jutottak, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy a koronavírus mesterséges úton került ki a világba – írja a The Guardian.