A világ anyai halálozásának negyede Dél-Ázsiában történik, ennek pedig egyértelmű az oka

A heves monszunesők előidézte árvízben gázol egy asszony gyermekeivel egy katmandui utcán 2018. július 20-án. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.18 - 12:14

A WHO jelentése szerint hatalmas veszélyt jelent a dél-ázsiai nőkre, hogy – elsősorban a tilalmak miatt nem állnak rendelkezésükre biztonságos terhességmegszakítási módszerek.

A WHO jelentése szerint a világ minden negyedik anyai halálozása Dél-Ázsiában történik. Ennek egyik vezető oka, hogy a területen nem lehet hozzájutni biztonságos fogamzásgátlási és terhességmegszakítási módszerekhez, az ilyen procedúrák kevesebb, mint fele biztonságos a területen, közölte a szervezet.

A The Diplomat összefoglalója szerint Bhutánban 1,4%-os az anyai halálozás, az ország törvényei szerint pedig csak akkor szabad abortuszt végrehajtani, ha az anya élete veszélyben van, a terhesség vérfertőzés vagy erőszak eredménye vagy ha az anya mentálisan beteg. Emiatt sokan Indiába mennek, ahol akár 24 hétig lehet elvégezni a procedúrát – de csak akkor, ha az orvos úgy határoz.

Nepál az egyetlen dél-ázsiai ország, ahol az anya kérheti a terhességmegszakítást, de mind itt, mind Indiában erősen korlátozott a hozzáférés: sokszor nagyon nehéz olyan orvost találni, aki elvégzi, a körülmények sokszor nem megfelelőek, sokan pedig nem is tudják, hogy legális az abortusz, esetleg tudják, de félnek, hogy megbélyegzik őket.

A 2016-os népszámlálás melletti kérdőív alapján csak a nepáli nők 40%-a tudja, hogy törvényesen vetetheti el gyermekét és kevesebb, mint felük ismert olyan helyet, ahol biztonságosan el lehet végezni a folyamatot. Az amerikai Guttmacher Intézet kutatása szerint emiatt Indiában, Nepálban és Bangladesben az abortuszok 58-90%-át illegálisan végzik.

Bár Indiában 1971 óta legális a művi terhességmegszakítás, napi tíz nő veszti életét nem hivatalos helyen végzett abortusz miatt. Itt és Nepálban emellett egy tanulmány szerint az erre jogosult közintézmények kevesebb, mint 40%-a végez el ilyen beavatkozást, Bangladesben ez a szám 53%.

A kutatók azt is megállapították, hogy elsősorban a három ország vidéki, szegény női azok, akik az illegális metódusokra szorulnak, így ők vannak kitéve leginkább a szövődmények veszélyeinek. Mivel félnek, hogy amennyiben kórházba kerülnek, jelentik a rendőröknek, mi okozta azokat, inkább nem keresnek orvosi segítséget a problémáikkal.

A nepáli Legfelsőbb Bíróság 2009-ben mondta ki, hogy a nők emberi jogaiktól az abortuszhoz való joguk nem különíthető el. Dél-Ázsia többi országában azonban még ennyit sem ismertek el.