A vakcina akkor is hat, ha semmiféle oltási reakciót nem tapasztalunk

Fotó: Budapest, 2021. április 13. Török Szimonetta fogorvos egy férfit beolt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Hujber Dávid

2021.április.14 - 06:10

A vakcina ugyanúgy hat, független attól, hogy tapasztaltunk oltási reakciót az oltás beadását követően, vagy sem.

Az operatív törzs keddi sajtóeseményén feltett kérdések között szerepelt az is, hogy mi történik, ha valaki semmilyen oltási reakciót nem tapasztal a vakcina beadását követően. Volt, akinek a két oltást követően sem volt oltási reakciója, még a karja sem fájt.

„Lehet, hogy nála nem alakult ki a védelem?” – hangzott el a kérdés második fele. Müller tisztázta, nincs összefüggés az oltási reakciók és a kialakult védelem között. Ezek az emberek azon szerencsések közé tartoznak, akik gyakorlatilag meg sem érezték, hogy beoltották őket.

Ettől független a szervezetben az immunválasz kialakulása ugyanúgy elindult, mint azoknál, akiknek volt oltási reakciójuk. Ahogyan az országos tisztifőorvos fogalmazott, nem szükségszerű, hogy valakinek legyenek oltási reakciói.

„Amennyiben van, az is teljesen természetes, ezért nem kell külön sehova se fordulni. Tehát az oltással együtt járhat, nem szükségszerű, de gyakran előfordul. Amint említettem, általában ezek helyi reakciók, vagy egy enyhe fokú hőemelkedés, ritkán láz is előfordulhat.”

Megvan a 3 milliomodik beoltott, újabb jelentős oltási mérföldkő Magyarországon

Egyszerűen vannak, akik semmit nem éreznek az oltást követően, nem alakul ki náluk reakció, míg másoknál igen, enyhébb formában.