A tengerentúlon január óta drámaian visszaesett a covid-elhalálozások száma

Nyíregyháza, 2020. november 26. Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021.február.26 - 10:17

Könnyen lehet, hogy az Egyesült Államokban fellélegezhet a lakosság, január végétől kezdődően ugyanis drasztikusan csökkent a koronavírus-fertőzöttek és a betegséghez köthető áldozatok száma.

Szakértők egyöntetű véleménye szerint a vakcinációs program berobbanása és az életmódváltás egyaránt hozzájárult az esetszámok zuhanásához, ha pedig a karácsonyi ünnepek alatt szigorúan betartották volna a lakosok a korlátozásokat, akkor lehetséges, hogy még a jelenleginél is markánsabb visszaesést tapasztalhattak volna.

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) legújabb statisztikái alapján január első felében tetőzött a járvány, majd szépen lassan zuhant a növekmény, miközben világszerte stabilan tartja magát pandémia.

Habár mindezek fantasztikus hírek, egyelőre nem szabad lazítani. A Fehér Ház infektológus szakembere és a járványügyi akciócsoport vezetője, dr. Anthony Fauci nemrég arról beszélt, hogy az Egyesült Államok a többi országhoz képest meglehetősen gyengén kezelte a járványt, ezért még túlságosan korai ünnepelni.

Hiába tehát a csökkenés, egyre többen halnak bele a covid-fertőzésbe, az új vírustörzsek térnyerésével pedig tovább mélyülhet a probléma.

Igaz, hogy az USA-ban a végéhez közeledik a harmadik hullám, mégis sokkal többen veszítik életüket a fertőzés súlyos szövődményeiben, mint tavaly áprilisban, amikor legutoljára tetőzött a pandémia az országban.

Megjósolni szinte lehetetlen, miként alakulhat a járvány további lefolyása, egy dolog azonban biztosra vehető: az óvintézkedéseket, úgymint a maszkviselést és a távolságtartást még jó ideig be kell tartanunk.