A társadalom kiszolgáltatottabb rétegeire nagyobb veszélyt jelent a koronavírus

not image

Nagy Noel

2020. május 16. - 18:34

Egy pénteken publikált brit tanulmány szerint az idősebb férfiak, a sűrűbben lakott szegények környékeken élők, az elhízottak, és a krónikus veseelégtelenséggel küzdők nagyobb valószínűséggel kapják el a koronavírust, és alakulnak ki náluk súlyosabb tünetek.

Részletes elemzést állítottak ki azokról az angliai polgárokról, akiken koronavírus-tesztet végeztek el, és néhány meglepő eredmény is született. A nagyobb háztartásokban élő emberek például kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, a színes bőrű állampolgárok esetén viszont jellegadóan többen lesznek betegek.

Az Oxfordi Egyetem kutatója, Simon de Lusignan szerint az elemzéseik során arra jutottak, hogy az idősebbek, a férfiak, a lepusztult városi környéken lakók és fekete bőrszínnel rendelkezők nagyobb valószínűséggel fognak pozitív SARS-CoV-2 tesztet produkálni, továbbá a krónikus veseelégtelenséggel és elhízással küzdőknél is ez a helyzet.

A kutatás folyamán összesen 587 pozitív és 3215 negatív eredménnyel záró alanyt vizsgáltak, a pozitívak közül a 18%-uk a 40-64 közötti korosztályból került ki, míg a 4.6%-uk 17 év alatti volt. A vizsgálat során megállapították, a férfiak valamennyivel nagyobb eséllyel tesztelnek pozitívra, mint a nők.

A szegényebb környezetben élők 29.5%-ánál mutatták ki a vírust, míg a jobb környéken élőknél ez az arány csak 7.7%. A városban élők nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a vidékiek, a számok nyelvére lefordítva: a városiak 26.2%-a zárt pozitív teszttel a vidékiek 5.6%-ával szemben.

Meglepő eredménynek tekinthető, hogy a dohányosoknál kevesebb volt a pozitív teszt, mint a nem dohányzóknál, ugyanakkor a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a dohányzás nem véd meg a fertőzés elől, és ugyanúgy kockázatos a koronavírus a dohányzókra nézve is.

Ázsiában eközben javulófélben van a járványhelyzet: