Az afgán alelnök szerint a tálibok és az al-Kaida között annyi a különbség, mint a “Coca Cola és a Pepsi” között

Fotó: Twitter/@shreyadhoundial
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 23. - 19:50

Afganisztán alelnöke a Fox műsorában vasárnap azt mondta, hogy az ISIS, az al-Kaida és a tálibok olyanok, mint “a Coca Cola és a Pepsi”.

Amrullah Saleh a műsorvezető Lara Logan szerint azt mondta, hogy a három terrorszervezet között nem sok különbség van, és hogy nem szabad megbízni bennük.

“Ideológiailag az ISIS, az al-Kaida és a tálibok között annyi a különbség, mint a Coca Cola és a Pepsi íze között. Ha eltávolítod a címkéket, meg tudod mondani, melyik a Coca Cola és melyik a Pepsi?”

– fogalmazott Saleh.

Saleh azt is elmondta, hogy a tálibok hisznek abban, hogy “képesek a hódításra”, és “a dzsihadista nézetük győzedelmeskedni fog”. Husain Haqqani volt pakisztáni nagykövet visszhangozta az alelnök véleményét, aki a Fox News szerint azt mondta a Logannek, hogy a tálibok egy “totalitárius mozgalom, nagyon szűk látókörrel arról, hogyan akarják formálni a társadalmat”.

A tálibokat más terrorszervezetekkel is kapcsolatba hozták. A gázai székhelyű Hamász iszlamista militáns csoport nemrég gratulált a táliboknak az amerikai erők afganisztáni “legyőzéséhez”, mondván, hogy a hatalomátvétel “az amerikai megszállás végét” jelenti.

“Gratulálunk a muszlim afgán népnek az amerikai megszállás legyőzéséhez minden afgán földön, és gratulálunk a tálib mozgalomnak és bátor vezetésének ehhez a győzelemhez, amely az elmúlt 20 év hosszú küzdelmének betetőzése”

– áll a Hamász közleményében.

“Miközben a Hamász sok sikert kíván az afgán muszlim népnek és annak vezetőségének az egység, a stabilitás és a jólét eléréséhez Afganisztán és népe számára, hangsúlyozza, hogy az amerikai megszállás és szövetségesei bukása azt bizonyítja, hogy a népek ellenállása, köztük elsősorban a mi küzdő palesztin népünk, győzelmet fog aratni”

– folytatódik a közlemény.

Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke augusztus 15-én azt mondta, hogy a tálibok és az al-Kaida terrorfenyegetettségének növekedésére számít.