A szennyvízcsatornák ellenőrzésével is szabályozható a koronavírus terjedése

not image

Kulcsár Péter

2020. május 14. - 16:10

Meglepő módon az emberek széleskörű tesztelése és a fertőzöttek monitorozásán kívül a természet figyelése is elősegítheti a fertőzés kordában tartását.

A tudósok rájöttek, hogy a különböző szennyvízcsatornák tartalmának ellenőrzése a járvány újbóli kialakulásának megelőzéséhez nagy mértékben hozzájárulhat. Peter Grevatt, a Water Research Foundation vezérigazgatója szerint a vizsgálatok során kiderítették, hogy a hulladékokban talált anyagok a lakosság mindennapi tevékenységeire utalnak, így könnyebben kiszűrhető a kórokozó jelenléte.

Gervatt elmondta,

“A szennyvíztisztító telepek közeléből gyűjtjük be a mintákat, amelyeket később tanulmányozunk és ez alapján megtudhatjuk, pontosan mi is történik a közösségben.”

Ezeket a mintákat később analizálják és a koronavírus RNS-eit keresik benne. Az előforduláson kívül könnyen megállapítható a járvány intenzitása és a lefolyásának tendenciája egyaránt.

A kutató hozzátette, sokszor a COVID-19 RNS molekuláit hamarabb fedezik fel a szennyvízben, mint hogy először klinikailag diagnosztizálnák a közösség egyik tagjánál, ami azt jelenti, sokkal korábban lehet reagálni a járvánnyal esetleges elterjedésére.

“A szennyvíztisztítók nagyon részletes térképpel szolgálnak a környéken lévő lakosok használati szokásairól. Ha találunk egy lehetséges jelet arra utalóan, hogy az egyik szomszédságban jelen lehet a koronavírus, akkor az oda vezető csatornarendszeren keresztül azonnal eljuthatunk az adott háztartáshoz és a mintavételezés után gyorsan tudunk cselekedni.”

zárta gondolatait Gervatt.

Közben Dél-Amerikában a halottak elhelyezése is komoly gondokat okoz:

https://liner.hu/koronavirus-hianyzo-maradvanyok-miatt-nem-tudnak-meltosaggal-gyaszolni-ecuadorban/