Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

A pozitív énkép és önbecsülés megelőzheti a serdülőkori súlygyarapodást

Fotó: Unsplash/Alexander Krivitskiy
not image

Borbély Fanni

2021. március 25. - 17:11

A Bergeni Egyetem (UiB) új tanulmánya azt mutatja, hogy a fiatalok önképének nagy hatása van a BMI-re (testtömeg-index).

Eivind Meland professzor és csapata egy kétéves tanulmány során vizsgált 1225 norvég fiatalt, a cél pedig az volt, hogy a nyomon követés során megvizsgálják az érintettek testtömeg-indexét és önértékelését, a tekintetben, hogy testképük miként befolyásolja életüket.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Meland professzor megállapította, hogy a fiatalok súlygyarapodására hatalmas befolyást gyakorol a pozitív önkép és az önértékelés. A tanulmány azt is megállapította, hogy a fiatal lányok általában komolyabb testképzavarral küzdenek, mint a serdülő fiúk.

A vékonyabb testre való vágyakozás, a fogyókúra és az önsanyargatás mind negatív hatással voltak a fiatalok önértékelésére, továbbá az is kiderült, hogy minden fiatal épp az ellenkezőjét kívánta elérni annak, amivel éppen rendelkezett: a vékonyabbak hízni szerettek volna, a teltebb fiatalok pedig a fogyást célozták meg a kétéves tanulmány során.

Meland úgy összegezte az eredményeket, hogy a serdülőkorban minden egészségfejlesztési erőfeszítésnek a fiatalok saját testének elfogadásán kell alapulniuk, tehát a pozitív önkép és az önértékelés elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott fiatalkorhoz.