A Pentagon új eljárásokat rendel el a szélsőségesek kiszűrésére

Washington, 2021. március 23. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium vezetõ szóvivõje sajtótájékoztatót tart a Pentagon washingtoni épületében 2021. március 23-án. MTI/AP/Andrew Harnik
not image

Borbély Fanni

2021.április.15 - 18:56

A Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter által elrendelt “azonnali lépések” új terveket tartalmaznak a veteránok felkutatására, akik csatlakoznak a fegyveres csoportokhoz.

Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken egy sor “azonnali intézkedést” rendelt el a katonaság szélsőségességének felszámolására, ideértve a fegyveres erők szélsőséges magatartásának meghatározását, a kérdőívek egységesítését az újoncok átvilágítására, valamint a szélsőséges emberek feljelentésére szolgáló eljárások kidolgozását a veteránok számára, szolgálatuk elhagyása után.

Az akciók egy 60 napos “leállás” után indulnak, amelyet Austin február elején elrendelt, miután Donald Trump volt elnök támogatói január 6-án erőszakosan megtámadták az Egyesült Államok Capitoliumát. Aznap a rendbontók tömegében tucatnyi jelenlegi vagy volt katona állt, akik jobboldali szélsőséges csoportokkal voltak összefüggésbe hozhatók.

Austin létrehozott egy Szélsőségellenes Munkacsoportot is, amelynek feladata az új akciók végrehajtása, valamint további eljárások kidolgozása a következő hónapokban.
A Politico azt írja, a csoport felhatalmazást kapott további módszerek meghatározására a jelenleg egyenruhában szolgálatot teljesítő újoncok és személyzet átvilágításának javítása érdekében, továbbá a katonai igazságszolgáltatás egységes kódexének szükséges módosításai, vagy további képzési programok tekintetében.

Az új magas szintű testület, amelybe a katonaság képviselői is beletartoznak, 90 napon belül fogja kiadni jelentését. “Az egyenruhában szolgálók és polgári kollégáik túlnyomó többsége mindezt nagy becsülettel és feddhetetlenséggel teszi – írta Austin végzésében –, azonban az erő bármely szélsőséges alkalmazása túlméretezett hatást gyakorolhat.”

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára újságíróknak elmondta, hogy Austin, aki pénteken találkozott a katonai egységek vezetőivel elmondta, hogy a Pentagon azt is szeretné, ha az új munkacsoport foglalkozna azzal is, hogy a Pentagonnak be kell-e tiltania bizonyos fegyveres csoportok tagságát.

Különös aggodalomra ad okot – tette hozzá Kirby – azoknak a veteránoknak a szerepe, akik elhagyják a katonaságot és csatlakoznak a fegyveres szervezetekhez. “Amit meg kell tennünk és amire minél inkább kell összpontosítanunk, az az, hogy miként készítjük fel az átmenő tagokat arra, hogy tisztában legyenek a velük kapcsolatos érdeklődéssel, és tudják, hogy néz ki és milyen érzés, amikor ezek a csoportok megpróbálják őket toborozni – mondta Kirby.