A nyaralás engedélyezésével újabb fertőzési hullámok és korlátozások érkezhetnek

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A brit miniszterelnök nem kertelt, és elmondta véleményét azzal kapcsolatban, mi történhetne, ha a nyári szezon kezdetével újranyitnák az országot.

Boris Johnson tudósok véleményére hivatkozva kijelentette, a kormány kész betiltani a nyári utazásokat, egyúttal hozzátette, szigorú szabályokat fognak érvénybe léptetni a koncertek és fesztiválok megszervezése kapcsán.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A The Guardian megkeresésére Kamlesh Khunti professzor, a Sage tudományos tanácsadó központ tagja elmondta, a kemény zárlatok kifejtették hatásaikat Nagy-Britanniában, amit nem szabad kockáztatniuk.

A kutató úgy gondolja, hogy a vakcinációs kampány térnyerésével, valamint az emberek szabad mozgásának korlátozásával sikerült elérniük, hogy a koronavírus-fertőzöttek és covid-betegség szövődményeiben elhunytak napi növekménye stabilan alacsony maradjon.

A szakértő kiemelte, ha nyáron újranyitnák a határokat, és beengednék az országba vakcinaútlevél nélkül a külföldieket, illetve a brit állampolgárok is szabályok nélkül látogathatnák meg a déli kirándulóhelyeket, annak a járványkezelés tekintetében katasztrofális következményei lehetnének.

Ben Wallace védelmi miniszter szintén óvatos hangnemet választott, amikor arról beszélt, milyen utazási szabályokat szeretnének beiktatni a nyár folyamán. A tárcavezető hangsúlyozta, „átfogó tervet kell megalkotni, hiszen ha szétnézünk Európában, szinte mindenhol tombol a járvány, ami azt sugallja, hogy újabb fertőzési hullámok jöhetnek létre, ha nem vigyázunk.”

Grant Shapps közlekedési miniszter egy globális utazási munkacsoportot fog létrehozni, melynek célja a nyári kirándulások szabályozásának oltáshoz és koronavírusteszthez való kötődésének alapos vizsgálata lesz.