A neonáci csoportok az Instagramon toboroznak fiatalokat

Fotó: Flickr/Kojotisko
not image

Borbély Fanni

2021. március 22. - 20:29

A Hope Not Hate (HNH) antirasszista csoport „termékeny toborzóhelynek” nevezi a platformot, legfrissebb jelentésükben pedig jelezték, hogy sürgősen intézkedni kell a gyermekek védelme érdekében.

Egy antirasszista csoport jelentése szerint az Instagram lett a szélsőjobboldali csoportokba tartozó fiatalok központja, ugyanis a neonáci csoportok ezen a platformon toboroznak új tagokat. Az ajánlások által vezérelt platform és a vizuális médiára összpontosító rendszer ideális a propaganda terjesztésére – jelezte a Hope Not Hate (HNH) éves értékelésében.

A HNH két, az Egyesült Királyságban aktív szélsőjobboldali csoportot azonosított – a British Hand és a National Partisan Movement szervezeteket –, amelyek a Facebook tulajdonában lévő Instagramot használták tagok toborzásához, miközben más üzenetküldő alkalmazásokat, például Telegramot is használtak. A The British Hand három tizenéves állítólagos tagja ellen terrorizmus vádjával indult bírósági eljárás.

Nick Lowles, a Hope Not Hate vezérigazgatója elmondta, továbbra is kiemelt figyelemmel kell követni az olyan platformokat, mint az Instagram és a Telegram, ugyanis a fiatal neonácik legjelentősebb toborzási terepe az Instagram volt, éppen ezért aggasztóak a platform algoritmusának ajánlásai, mely olyan gyermekvédelmi kérdéseket vet fel, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek a közösségi médiában.

A HNH jelentése megállapította, hogy a koronavírus-járvány felgyorsította a brit szélsőjobb szélsőséges lépéseit azzal, hogy az utcákról az internetre vonultak. A csoport szerint az idősebb, hagyományos csoportokat egy fiatalabb, digitális generáció hagyta hátra, akik a technológiát kihasználva ideológiájukat hirdetik játékokkal, közösségi médiás csevegésekkel, online filmklubokkal és akár otthoni oktatással is.

A koronavírus miatti lezárások igen komoly hatást gyakorolnak társadalmunk minden részére, nincs ez másképp a szélsőjobboldali csoportokkal sem, s mivel a hagyományos szervezetek mondhatni hanyatlásban vannak, a lezárás csak tovább fokozta inaktivitásukat.

A brit szélsőjobboldal jelenleg digitálisan koordinált és tökéletesen tükrözi az online kultúrát, eközben a hagyományos struktúrák utat engedtek a közösségi média platformjainak, az influenszereknek és a “polgári újságíróknak”, akik megteremtik társaik között a radikalizációt egy olyan globális közösség számára, mely hajlandó időt és energiát belefektetni a szervezet működésébe.

A kialakulóban lévő új szervezetek és kollektívák megértik, hogyan kell működni ebben a decentralizált, önálló környezetben, éppen ezért nem meglepő, hogy az elmúlt évben rengeteg olyan szélsőjobboldali terrorista megmozdulást láthattunk, melyek elkövetői tizenéves fiatalok voltak.

A Facebook szóvivője is megszólalt az ügyben, úgy fogalmazott, nem akarnak gyűlöletet a platformon, ezért számos fiókot eltávolítottak, melyek a British Hand és a National Partisan Movement szervezetekhez köthetők. A szóvivő elmondása szerint tavaly közel egymillió gyűlöletkeltő szervezetekhez köthető tartalmat távolítottak el az Instagramról, céljuk pedig, hogy mihamarabb megtalálják a kártékony tartalmakat és eltávolítsák azokat.