A német és a norvég labdarúgók is üzentek Katarnak

Fotó: DFB-Team (Die Mannschaft)/Facebook
not image

Kornis Vivien

2021. március 30. - 22:07

A 2022-es labdarúgó világbajnokság selejtezőjén üzente meg a német és a norvég válogatott, hogyan éreznek a katari emberi jogsértésekről.

A norvég válogatott a Gibraltár elleni mérkőzése előtt, Németország játékosai pedig az Izland elleni meccs előtt viselték a feliratos pólókat, mellyel a katari bevándorló munkások felé fejezték ki a támogatásukat.

“Emberi jogok a pályán és azon kívül” és “tisztelet a pályán és azon kívül” – lehetett olvasni a norvég labdarúgók mezein. A német csapat ennél egy fokkal visszafogottabban “emberi jogok” szavakat rakta ki a pólókra festett betűkből. 

Sokakat elérünk, és ezt felhasználjuk arra, hogy kiálljunk azokért az értékekért, melyeket fontosnak tartunk

– mondta el Leon Goretzka, a német válogatott középpályás játékosa az akcióról a BBC szerint.

A Fifa a norvég válogatott Katarnak szánt üzenete után kijelentette, hogy a szólásszabadság értelmében nem indít eljárást a csapat ellen, és hozzátették: hisznek a futball erejében, így valószínűleg a német válogatottnak sem kell büntetéstől tartania. 

A The Guardian múlt hónapban írta meg, hogy Katarban eddig legalább 6500 bevándorló munkás vesztette életét a világbajnokság infrastúktúrájának építési munkálatai megkezdése óta. A katari szervezőbizottság elmondta, hogy sajnálja a történteket, és minden egyes incidenst vizsgálnak.