A NASA szakemberei újabb exobolygóra bukkantak

not image

Kulcsár Péter

2020. június 26. - 15:35

Az amerikai űrhivatal asztronómusai nemrég egy Neptunusz méretű planétát fedeztek fel, amely eszméletlen sebességgel kering az anyacsillaga körül.

Az amerikai űrhivatal asztronómusai nemrég egy Neptunusz méretű planétát fedeztek fel, amely eszméletlen sebességgel kering az anyacsillaga körül.

AZ AU Mic b névre keresztelt exobolygó a Naprendszerben található gázóriásokhoz hasonló paraméterekkel rendelkezik, és olyan közel van a központi csillaghoz, hogy mindössze egyetlen földi hét leforgása alatt képes leróni az egy éves ciklusát.

Bár a kegyetlen hőmérsékleti körülmények miatt teljesen kizárható az élet bárminemű formájának kialakulása a planéta felszínén, a NASA kutatói a felfedezésnek köszönhetően még jobban megérthetik a különös bolygórendszerek létrejöttének, valamint azok változásának és evolúciójának pontos okait.

Az AU Mic rendszer a csillagászok által már jól ismert Beta Pictoris-hoz közel helyezkedik el. A NASA Exoplanéta-felmérési Műholdjának (TESS) adatai alapján az AU Mic b eredetileg jóval messzebb keletkezett az anyacsillagtól, az idők során azonban a pályája egyre szűkült, a forró égitest pedig magához vonzotta a planétát.

Ezzel szemben a Beta Pictorisban lévő exobolygók egyáltalán nem mozdultak el kiindulási helyeikről, így könnyen lehet, eddig még fel nem derített mechanizmusok állhatnak az események hátterében.

Az AU Mic b-ről annyit lehet tudni, hogy viszonylag fiatalnak számít, mint ahogyan a bolygórendszer centrumában található csillag is, amely nagyjából 20-30 millió éves lehet – összehasonlításképpen a mi Napunknak körülbelül 4,5 milliárd éves történelme van.

Mivel a fiatal csillag még javában zsugorodik és fejlődik, ezáltal hatalmas, pusztító kozmikus sugarakat lövell ki magából, amelyek folyamatosan bombázzák az AU Mic b atmoszféráját.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/fantasztikus-time-lapse-felveteleken-csodalhatjuk-meg-a-nap-legutobbi-10-evet/