A NASA mérnökei szándékosan robbantották fel egyik rakétájuk üzemanyagtankját

not image

Kulcsár Péter

2020. június 27. - 11:15

Az amerikai űrhivatal szakemberei meglehetősen érdekes módon tesztelték legújabb technológiai megoldásuk strapabírását.

Az amerikai űrhivatal szakemberei meglehetősen érdekes módon tesztelték legújabb technológiai megoldásuk strapabírását.

Szerdán a NASA mérnökcsapata a Space Launch System (SLS) rendszerének oxigéntartályán sikeresen végrehajtotta az első ellenőrzéseket. Ez a komponens létfontosságú eleme lesz annak a rakétának, amellyel 50 év után 2024-ben újra embereket juttathatnak majd a Holdra.

A 21 méter magasságú tankot az alabamai Marshall Űrközpont acélgyűrűjébe helyezték, amely több millió kilogrammnyi súllyal nyomta össze a tartályt teljes hosszában. Az eseménynek az lett a vége, hogy szétdurrant az egység, a szakembereknek azonban pontosan ez volt a céljuk.

A tesztelések során a mérnökök fő feladata kideríteni, milyen határokig mehetnek el ellenállóképesség szempontjából. A mostani robbantás egy 3 éves projekt megkoronázásává vált, ugyanis bebizonyították, hogy az rakéta üzemanyagtartálya képes túlélni a kilövés utáni űrbéli körülményeket.

Julie Bassler, az SLS folyamatmenedzsere a hivatalos közleményben elmondta,

“Ebben az évben újabb mérföldkőhöz érkezett az Artemis missziók tesztelési szakasza. Sikeresen befejeztük a fő strukturális ellenőrzéseket a Marshall Űrközpontban.”

A rakéta tervezésének folyamán 200 különböző tesztet bonyolítottak le, melyek nyomán alkalmazni tudták az újabb, biztonságosabb elemeket. Mivel eddig minden procedúra gond nélkül lezajlott, így 2021 közepén megkezdődhetnek az Artemis I program első lépései, amely során az SLS-en kívül az Orion indítóegység is áteshet az első megpróbáltatásokon a floridai Kennedy Űrközpontban.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/fantasztikus-time-lapse-felveteleken-csodalhatjuk-meg-a-nap-legutobbi-10-evet/