Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

A mianmari jáde-kereskedelem a junta “csúszópénzévé” vált

Fotó: Flickr/Binder.donedat
not image

Borbély Fanni

2021. július 3. - 05:58

Mianmar több milliárd dolláros jádebányái a katonai elnyomás “csúszópénzévé” válhatnak – közölte kedden a Global Witness, és arra szólította fel a fogyasztókat, hogy bojkottálják a puccs alatt álló országból származó jáde és drágakövek vásárlását.

Az országban azóta van konfliktus, hogy a hadsereg megbuktatta Aung Szan Szú Kji kormányát, és a helyi megfigyelő csoport szerint több mint 880-an haltak meg a junta által a másként gondolkodók ellen indított erőszakos fellépés során. Mianmar a világ egyik legnagyobb jáde-forrásai közé tartozik, és az iparágat nagyrészt a szomszédos Kínából érkező, az áttetsző zöld drágakő iránti kielégíthetetlen kereslet hajtja.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Az északi Kachin államban található bányák titokzatosságba burkolóznak, de hozzájárulnak a fegyveres etnikai csoportok és a hadsereg közötti, évtizedek óta tartó polgárháború mindkét oldal finanszírozásához. Most, hogy a hadsereg átvette az engedélyezés ellenőrzését, az iparág azzal a veszéllyel fenyeget, hogy “csúszópénzek központjává és pártfogás forrásává válik” a junta számára, amely igyekszik biztosítani a hatalmát – áll a Global Witness nemzetközi megfigyelőszervezet kedden közzétett jelentésében.

“A hadsereg befolyása a jáde-iparra olyan erős, hogy szinte lehetetlen lenne jádét vásárolni anélkül, hogy a tábornokok és szövetségeseik ne kapnának utána pénzt”

– mondta Keel Dietz, a civil szervezet mianmari politikai tanácsadója.

A csoport szankciókat sürgetett az országban bányászott összes jáde és drágakő behozatalának betiltására, valamint arra, hogy a vállalatok és a fogyasztók “kerüljék a Mianmarból származó jáde és drágakövek vásárlását”. A nyereségből ugyanis nagyon kevés jut az államkasszába, a legtöbb kiváló minőségű jádét pedig a határon át Kínába csempészik. A puccs előtt a Kachin államban található Hpakantban bányászott jáde 70-90 százalékát átcsempészték a határon, “anélkül, hogy valaha is bekerült volna a mianmari hivatalos rendszerbe” – mutatott rá a Global Witness.

“Kínának, mint a jáde iránti kereslet fő mozgatórugójának, kulcsszerepe van abban is, hogy kezelje a kereskedelemhez kapcsolódó korrupcióban és konfliktusokban játszott szerepét”

– tették hozzá.

A puccs a harcok kirobbanását is kiváltotta Kachin államban a több évtizedes felkelést folytató Kachin Független Hadsereg és a mianmari hadsereg között, miután májusban a hadsereg légicsapásokat indított a csoport ellen, amely később az AFP-nek azt mondta, hogy az ország északi részén heves összecsapások során lelőtt egy helikoptert. A puccs gyakorlatilag eltiporta a Szú Kji kormánya által elindított veszélyes és szabályozatlan iparág reformjának minden esélyét.

Évente illegális munkások ezrei utaznak Kachin államba, hogy bevásárolják magukat a hatalmas külszíni bányákba, miután az államilag jóváhagyott vállalatok ásói távoznak. Elemzők szerint a folyamat végén maffiák végzik a kizsákmányolásukat, amelyekből a bűnözők és különböző fegyveres csoportok profitálnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.