A mianmari biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre, nyolc ember meghalt

Buddhista szerzetes a mianmari katonai hatalomátvétel ellenzõinek tüntetésén Mandalayban 2021. április 30-án. Az ASEAN-tagállamok (Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam) vezetõi jakartai tanácskozásukon felszólították a juntát, hogy vessen véget az erõszaknak, kezdjen párbeszédet az érintettekkel, és tegye lehetõvé a humanitárius segítségnyújtást. MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2021.május.2 - 20:42

A mianmari biztonsági erők tüzet nyitottak a katonai uralom ellen napok óta tartó tüntetések résztvevőire, és legalább nyolc embert megöltek vasárnap – jelentette a helyi média.

Miután a tüntetéseken megjelenő tömeg némiképp csökkenésnek indult, és úgy tűnt, hogy a biztonsági erők is visszafogottabbak, a mianmari közösségek világszerte szervezett tüntetései a helyi tüntetésekkel összehangolva egy “globális mianmari tavaszi forradalomnak” nevezett tüntetéssorozattal folytatják demonstrációjukat.

Két embert lelőttek a központi Wetlet városában – jelentette a Myanmar Now hírportál –, míg az északkeleti Shan állam különböző városaiban két embert öltek meg – jelentette két médium. Egy embert megöltek az északi jádebányász városban, Hpakantban is – számolt be a Kachin News Group.

A France24 azt írja, a Reuters egyelőre nem tudta ellenőrizni a jelentések valódiságát, és a kormányzó junta szóvivője sem reagált a megkeresésekre. Az Irrawaddy híroldal mindeközben közzétett egy fényképet egy férfiról – aki állítólag egy civil ruhás biztonsági tiszt volt –, amint egy puskával céloz a tömegre Mandalayban.

Az etnikai kisebbségi felkelőkkel folytatott háborúk az északi és keleti, valamint a távoli határvidékeken az elmúlt három hónapban jelentősen felerősödtek, az ENSZ becslései szerint pedig több tízezer civilt kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

Egyes helyeken a civilek durva fegyverekkel szálltak szembe a biztonsági erőkkel, míg a központi területeken a generációk óta biztonságosnak számító katonai és kormányzati létesítményeket rakétatámadások és kisebb, megmagyarázhatatlan robbanások hulláma érte az elmúlt időkben.

Az állami műsorszolgáltató a szombat esti híradójában részletesen beszámolt az elmúlt 36 órában történt legalább 11 robbanásról, főként Yangon városában, némi kárról beszámoltak ugyan, de áldozatokról nem, ahogyan arról sem esett szó, hogy kiket fognak felelősségre vonni a történtekért.

“Néhány lázadó, aki nem akarja az állam stabilitását, kézzel készített bombákat dobált és helyezett el a kormányépületeknél és a közutakon” – hangzott el az állami műsorszolgáltató híradójában. A Khit Thit vasárnap kora reggel egy Yangonban lévő rendőrlaktanya előtt történt robbanásról számolt be, miszerint járművek lángoltak, de az áldozatokról szintén nem adtak tájékoztatást.

Később újabb robbanásról számoltak be a városból, egy Shan állambeli hírportál egy ismert üzletember háza előtt történt robbanásról adott hírt. A Politikai Foglyokat Segítő Egyesület érdekvédelmi csoport szerint a biztonsági erők legalább 759 tüntetőt öltek meg a puccs óta, ám a pontos számokat nem lehet tudni, hiszen hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a kormányzattól.