A megszokottnál rövidebb útvonalon rendezhetik az idei Budapest Pride-ot

A 24. Budapest Pride résztvevői gyülekeznek, közben csókflashmob a Kossuth téren 2019. július 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.9 - 12:31

A hagyományosan az Andrássy út-Madách tér-Tabán útvonalon megrendezett felvonulás elől a rendőrség határozata szerint a Mi Hazánk ellentüntetése elhappolta az Andrássy utat, emiatt a rövidítés.

A Telex számolt be róla, hogy április 25-én éjfélkor, amikor először lehet három hónapra előre lefoglalni közterületeket rendezvények megrendezésére, versenyfutás kezdődött a Mi Hazánk politikusai és a Budapest Pride felvonulást szervező aktivisták között.

A szélsőjobboldali párt ugyanis előbb akarta lefoglalni a felvonulásnak évek óta helyet adó útvonalat, ezzel keresztbe téve a melegjogi szervezeteknek. Míg a Mi Hazánk az interneten tömegesen, addig a Pride aktivistái személyesen jelentették be rendezvényüket.

A párt két ilyen bejelentését – a Rudas fürdőhöz és a Fővám térhez – a rendőrség elutasította, lévén, a Pride-szervezők előbb lefoglalták ezeket. ezt azonban a bíróságon megtámadta a Mi Hazánk.

Az ügy végül a Kúriáig került, akik a fenti esetben a felvonulás szervezőinek, egy másikban azonban a pártnak adtak igazat. A rendőrség ezek után döntött úgy, hogy kompromisszumként a rövidített útvonalat biztosítják a Pride számára, amit ők elfogadtak.