A hazai mobiladatok alapján nem vesszük komolyan a koronavírus-járványt

Szentendre, 2020. április 10. Önkormányzati rendész egy autóst ellenőriz 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat a húsvéti ünnepek alatt lezárta a belvárost a nem helyi látogatók elől. MTI/Mohai Balázs
not image

Kulcsár Péter

2021.április.12 - 21:53

2021 januárja óta minimálisan változott azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik nem hagyták el az otthonukat.

Anonimizált, mobiltelefonokról gyűjtött helyadatok elemzése alapján kiderült, hogy Közép-Európában hazánkban változott a legkisebb mértékben a lakosság mobilitása.

Az Institute for Health Metrics and Evaluation Magyarországról szóló jelentésében a Google, a Facebook és az Apple összesített adatai alapján kimutatták, hogy március 29-én, a harmadik járványhullám tetőzésének csúcsán, a lakosság a 2020. januári alapszintekhez képest csupán alig 10 százalékkal csökkentette a mobilitását.

A qubit.hu portál tudósításából kiderült, hogy ez az érték a térség többi országához képest kiugróan alacsony aránynak számít.

A Google mobilitási adatai alapján az átlagosan munkahelyen eltöltött többletidőt figyelembe véve 2020 teléhez képest a magyarok sokkal több időt töltöttek el home office-ban, mint például a szlovákok, a csehek vagy az osztrákok.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok nem különböztetik meg, hogy valaki otthonról dolgozik, vagy éppen a járvány miatt veszítette el a munkáját, és ezért kényszerpihenőjét tölti, így az eredményeket eszerint kell értékelni.