A Magyar Orvosi Kamara elnöksége többek között a plázák bezárását kéri

Koronavírus elleni oltásra érkeznek páciensek a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőhöz Makón 2021. március 22-én. MTI/Rosta Tibor
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A koronavírus-járvány harmadik hullámában hazánkban is látványosan megugrott a fertőzöttek száma, az új variánsok pedig sajnos sokkal gyorsabban terjednek, mint az eredeti vuhani vírus, a Magyar Orvosi Kamara ennek okán most új javaslatokkal állt elő.

Hétfői közleményében a Magyar Orvosi Kamara azt írta, a koronavírus-járvány minden eddiginél erősebben támad, s ha nem vigyázunk a baj még ennél is nagyobb lesz. Kiemelték, a népességarányos halálozási mutatók alapján sajnos napok óta elsők vagyunk az egész világon, a kórházi osztályok nagy része pedig már koronavírus-osztállyá lett alakítva, az ott található lélegeztetőgépeken pedig rengeteg koronavírus-fertőzött küzd az életéért.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A Kamara azt is megosztotta, hogy az átcsoportosítható egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak pedig kénytelenek önkénteseket toborozni a kórházi munka segítésére. A MOK szerint a magyar helyzet rendkívül súlyos, éppen ezért mindenkitől azt kérik, hogy csak rendkívül indokolt esetben hagyja el otthonát.

„A járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást”

írták a közleményben.

A MOK továbbá a következőket kéri a lakosságtól:

  • tervezzük meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjünk boltba,
  • ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjünk hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljünk minden halasztható utazást (belföldön is)
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

A MOK hozzátette, a személyes találkozók csökkentése, a helyes maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás rendkívüli felelősség, hiszen embertársaink életéről van szó. A Kamara a döntéshozókat is megszólította, őket arra kérik, hogy azonnali hatállyal korlátozzák az üzletekben tartózkodó vásárlók számát, zárják be a plázákat és bevásárlóközpontokat, tehát csak gyógyszertárak és az élelmiszerboltok maradhassanak nyitva, továbbá tiltsák meg a főnél nagyobb beszélgető csoportosulásokat közterületen.

„Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát”

áll a MOK közleményében.