Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

A Magyar Orvosi Kamara szembesítette Pintért az egészségügy legkomolyabb problémáival

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 26. - 09:49

Pintér Sándor javaslataira a MOK is reagált.

Minden eddiginél hosszabb várólisták, egyre jelentősebb munkaerőhiány, elégtelen utánpótlás. Csupán néhány olyan probléma, ami egyre inkább jellemző a magyar egészségügyre, a covid-járvány pedig csak még tovább súlyosbított ezeken.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A Magyar Orvosi Kamara emellett a tények és adatok ismeretének hiányát is kiemelte, melyek nélkül egyszerűen nem lehetséges a hazai egészségügy reformja, és ami egyaránt jellemző a magán- és állami szektorban is.

A MOK szerint szükség lenne a nővérek és a diplomás ápolók béremelésére, a fekvőbeteg-ellátás tehermentesítésére pedig az otthoni szakápolást és a hospice ellátást is fejleszteni kellene – írta meg a napi.hu.

A várólisták csökkentésére a kamara szerint a központi előjegyzési rendszer kialakítása lenne a legjobb megoldás, az orvosok motivációját pedig a teljesítményarányos bérezéssel lehetne növelni. A MOK kiemelte továbbá a telemedicina fejlesztésének szükségességét is, az orvos nélküli településeken nagy hasznát vehetnék ugyanis a viselhető diagnosztikai készülékeknek.

A kamara szerint további gond, hogy a magánegészségügy elszívja a munkaerőt az állami szférából, ami miatt a közellátás veszélybe került. Erre megoldás lehet a közegészségügy betegközpontúvá, a páciensek elégedettségét figyelembe vevő rendszerré történő átalakítása.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.