Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

A Magyar Nemzet Petry Zsolt érdekében nem hozza nyilvánosságra az interjúról készült hangfelvételt

Berlin, 2021. február 2. Dárdai Pál, a Hertha BSC új vezetõedzõje (k, balról) csapatának edzésén Berlinben 2021. február 2-án. Dárdait, aki 2015 februárjától 2019 áprilisáig irányította korábban a csapatot, január 25-én nevezték ki és másfél éves szerzõdést írt alá. MTI/EPA/Clemens Bilan
Belföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Petry Zsolt a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjút a történtekről, és arról beszél, kiragadták a szövegkörnyezetből a mondatait. A Magyar Nemzet erre azt válaszolta, hogy bár készült hangfelvétel az interjúról, ezt Petry érdekében inkább nem hozzák nyilvánosságra.

Még kormányzati szinten is felháborodást váltott ki, hogy a Hertha a Magyar Nemzetnek adott interjúja miatt elbúcsúzott Petry Zsolt kapusedzőtől, így a hétvégi mérkőzésen már nem is láthattuk a kispadon – írja a 24.hu.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A Telex vette észre, hogy Petry megtörte a csendet, és nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) az ügyről, és elmondta: sajnálja, ami történt, és úgy gondolja, hogy a fordítás és a kontextus elvesztése miatt félreértéshez vezethettek a mondatai.  

A portál kiemelte, hogy Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül megváltoztoztatta az interjú szövegét, így például kihagyták belőle azt is, amikor elmondta: nagyon is el tudja képzelni, hogy egy gyermek boldogan nőhet fel egy homoszexuális családban. 

A kapusedzőnek nagyon rosszul esik, hogy most sokan homofóbnak és rasszistának tartják őt. Petry tisztázta, hogy Gulácsi Péter számos elfogadhatatlan megjegyzést és támadást kapott Magyarországon, amiért kiállt a szivárványcsaládok mellett. 

Igyekeztem világossá tenni, hogy mindenki, akárcsak Péter, szabadon kifejtheti a véleményét. Ugyanakkor jeleztem, hogy a politikai kérdésekben nyilatkozó fiatal játékosok gyakran olyan ellenségeskedésnek teszik ki magukat, ami árthat vagy véget is vethet a karrierjüknek. Ezért mondtam azt, hogy nem értem, hogy tehetett ilyet. Ezt nem értem. Ezt nem korrektül fordították

– idézte a Telex Petryt, aki azt is elárulta, hogy az ügy kirobbanása után támogató üzenetet kapott Gulácsitól. 

Több mint 35 éve vagyok a profi labdarúgásban, sokféle országban játszottam együtt homoszexuálisokkal, muszlimokkal és keresztényekkel, és mindig mindenkit tiszteltem. Hogy lehetnék rasszista?

– tette fel a kérdést a sportoló. Petry egyébként ügyvédet is fogadott, nem akarja annyiban hagyni a történteket a Herthával.

A Magyar Nemzet szerkesztőségi választ tett közzé a kapusedző FAZ-ban megjelent interjújára, amiben azt többek között megosztják azt a szövegrészt is (vastagon szedve), amit kihagytak az eredetileg közölt interjúból. 

– Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál?

– Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a szöveget nem cenzúrázták, hanem szerkesztették, és mivel Petry Zsolt az ezt megelőző kérdésben már válaszolt Gulácsi közleményére, az utolsó kérdésben pedig már másról van szó, a visszautalás tartalmilag nem illik a válasz többi részéhez – ezért hagyták ki a két mondatot.

A lap külön kiemelte, hogy az interjú alapját képző beszélgetésről hangfelvételt készítenek. 

A Magyar Nemzetnek hangfelvétele van az interjú alapját képező beszélgetésről. Ez végképp tisztázná, mi is Petry Zsolt véleménye a szóban forgó dolgokról. Ennek szövegét Petry Zsolt érdekében nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.

– közölte a lap.