A magasabb testzsírszázalékkal rendelkező nők kevesebb eséllyel küzdenek szívbetegséggel

Fotó: Flickr/TheBetterDay
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) legfrissebb tanulmánya szerint, míg a nagyobb izomtömeggel rendelkező nők és férfiak ritkábban halnak meg szívbetegségben, addig a magasabb testzsírszázalékkal rendelkező nők – izomtömegtől függetlenül – kevesebb eséllyel hajlamosak a szívbetegségekre.

A kutatók elemezték a 15 év alatt összegyűjtött egészségügyi felmérés adatait, és megállapították, hogy a magas izomtömegű és magas testzsírszázalékú nőknél a szívbetegségekkel összefüggő halálozás 42 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy kisebb izomtömegű és alacsony testzsírszázalékú nők esetében. A magas izomtömegű és alacsony testzsírszázalékkal rendelkező nők azonban nem produkáltak jelentős előnyt a másik csoporttal szemben.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A férfiak esetében ezek az arányok kissé más képet festenek: a nagyobb izomtömeggel és magas testzsírszázalékkal rendelkező férfiak esetében 26 százalékkal csökkent, míg a nagyobb izomtömeggel ám alacsony testzsírszázalékkal rendelkező férfiak esetében 60 százalékkal csökkent a szívbetegségek kockázata.

Az American Heart Association becslése szerint évente 5 millió férfi és 3 millió nő kap szívrohamot. Ennek ellenére a nemek közötti nagy különbség, valamint a férfiak és a nők esetében előforduló szívinfarktus okozta halálozások számának csökkenése ellenére az elmúlt 50 évben még mindig ugyanannyi férfi és nő hal meg szívbetegségben.

Ezenkívül a nők halálozásának száma ebben az öt évtizedben lassabban növekedett, mint a férfiaké, a szívrohamok előfordulása azonban sajnos egyre gyakoribbnak tűnik a 35 és 54 év közötti nők körében. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a nők esetében sokkal magasabb a szívbetegségekkel járó kockázati tényezők szintje, mint a férfiaknál.

A kutatók elemezték az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat 1999-2004 közötti testösszetétel adatait, valamint az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat 1999-2014 kardiovaszkuláris betegség adatait. Összességében 11 463 főt vizsgáltak, akik már elmúltak 20 évesek, ezután pedig négy testösszetétel-csoportba osztották őket: kevés izomtömeg és alacsony testzsír, kevés izomtömeg és magas testzsír, magas izomtömeg és alacsony testzsír, valamint nagy izomtömeg és magas testzsír.

Az eredmények rávilágítanak a nők és a férfiak közötti fiziológiai különbségek felismerésének fontosságára a testösszetétel és a szívbetegség okozta halál kockázatának figyelembevételével, különösen akkor, ha a testzsír különbségei jelentős mértékben befolyásolhatják ezt a kockázatot.

A kutatás a fejlesztés szükségességét is hangsúlyozza a megfelelő iránymutatások a testmozgás és a táplálkozás tekintetében, melyek hatékony stratégiák lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Még akkor is, ha az egészségügyi szakértők jelenleg a testzsír csökkentésére helyezik a hangsúlyt a betegségek kockázatának csökkentésére, fontos szempont, hogy a nők jobban összpontosítsanak az izomtömeg növelésére, mint a fogyásra.