A Lidl tovább hasít, piacvezető lett Romániában

Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József
not image

Borbély Fanni

2021.június.11 - 02:10

A Lidl hatalmas előrelépést hajtott végre az elmúlt egy évben, a romániai kiskereskedelmi láncok rangsorában ugyanis szinte azonnal az első helyre került.

A tavalyi évben a Lidl diszkont áruházlánc érte el a legnagyobb, 12,863 milliárd lejes árbevételt, a német vállalat egészen kiemelkedő, 32 százalékos növekedést produkált, melynek köszönhetően rögvest két helyet lépett előre a rangsorban.

A közel 300 boltot működtető vállalat 756 millió lej profitot termelt a tavalyi évben, s érdekesség, hogy kereken 10 évvel azután vált piacvezetővé, hogy a Plus Discount áruházlánc 107 hazai boltjának felvásárlása által megjelent a román piacon.

A Lidl a Kauflandot taszította le az első helyről, mely az utóbbi egy évtizeden át az első számú kiskereskedelmi vállalat volt. A 140-nél is több hipermarketet működtető német áruházlánc minimális különbséggel szorult a második helyre, 12,836 milliárd lej volt az árbevétele tavaly, a nyeresége pedig 970 millió lej.

A harmadik legnagyobb kiskereskedő a Carrefour lett, a hipermarketeket, szupermarketeket és kisboltokat is működtető francia vállalat árbevétele 12,695 milliárd lej volt a tavalyi évben. A Maszol azt írja, a Carrefour, a Kauflandével megegyező mértékű, 8 százalékos növekedést ért el tavaly.