A legtöbb koronavírusos beteg ezt tette, mielőtt megfertőződött

MTI/Krizsán Csaba
not image

Borbély Fanni

2021. február 2. - 23:10

Több mint egy évvel a koronavírus-járvány kirobbanása után rengeteg információt tudtunk meg a vírusról, azonban egy korai feltételezés még most is igaznak bizonyul: a legtöbb koronavírus-fertőzött közvetlenül a pozitív teszt előtt találkozott olyan személlyel, aki már akkor is fertőzött volt.

A CDC tanulmányában szereplő adatok alapján komoly kapcsolatot fedeztek fel a távolságtartás és a fertőzés között, a megfertőződésre ugyanis sokkal nagyobb az esély akkor, ha az előírt járványügyi távolságtartást figyelmen kívül hagyjuk és nem tartjuk be a két méteres távolságot – írja a Yahoo.

A legtöbb országban még a koronavírus terjedésének első időszakában bevezették a korlátozó intézkedéseket a távolságtartásra és a maszkhasználatra vonatkozóan, a legfrissebb eredmények alapján pedig a két méteres távolság és a megfelelő maszkhasználat lehet a járvány lassításának kulcsa.

A koronavírus egyébként légúti váladékkal terjed, így amennyiben a levegőbe jut a fertőzött személy általi tüsszentés, köhögés, beszélgetés, éneklés, vagy egyszerűen csak légzés közben, úgy ezek a részecskék azonnali fertőzést okozhatnak. A zárt helyeken történt fertőzések esetében a távolságtartás szintúgy jelentős tényező, ám a megfelelő szellőztetés hiánya drasztikusan növeli a fertőzés esélyét.