A „Kristályéjszakához” hasonló antiszemita akciót szervezett egy neonáci csoport

Poway, 2019. április 28. Rendõrségi szalag fölé ragasztott együttérzõ üzenet a dél-kaliforniai Poway város zsinagógája elõtt, miután lövöldözés történt az épületben 2019. április 27-én. Egy férfi nyitott tüzet a zsinagógában egy ember életét kioltva és három embert megsebesítve. Az elkövetõt elfogták. MTI/EPA/David Maung
not image

Nagy Noel

2021.március.2 - 17:21

Beismerte egy New Jersey férfi, hogy ő a szervezője a Michiganben és Wisconsinban történt zsinagóga-támadásoknak, melyet a saját kis neonáci társaságával a Kristályéjszaka alapján terveltek ki.

A mindössze 18 éves Richard Tobin még 2019 szeptemberében kezdett el tagokat toborozni a „Bázis” elnevezést kapó neonáci csoporthoz – írja a The Philadelphia Inquirer. A férfi különböző közösség médiafelületeken kereste a tagokat, és szervezte meg a két zsinagóga megrongálását.

A támadássorozat az „Operation Kristallnacht” nevet kapta, amely a hírhedt 1938-as antiszemita pogromra, a Kristályéjszakára utal, melynek során náci paramilitáris szervezetek vezetésével nagyon sok, zsidó tulajdonban lévő üzletet, lakóházat, iskolát és kórházat rongáltak meg, valamint zsidó vallású embereket is bántalmaztak.

„Ha van egy ablak, ami szeretné, hogy betörjék, akkor ne legyetek szégyellősek. A fehérellenes elemekre koncentráljatok elsősorban, mint a zsidó üzletek” – írta Tobin néhány nappal a michigani és wisconsini zsinagógák meggyilkolása előtt.

A férfi azt is beismerte, hogy szinte már megszállottan egyre erőszakosabb támadásokra készült, például egyszer egy machetével akart berontani egy bevásárlóközpontba, hogy afroamerikai vásárlókat támadjon meg, és sebezzen meg súlyosan.

Tobin már 2019 óta letartóztatásban van, és elmondása szerint azóta már sikerült az erőszaktevés vágyával megbirkózni, ugyanis orvosi kezelést kapott. A férfi akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat emberi jogi bűntettek miatt.

A férfinak voltak meglehetősen meghökkentő kijelentései, például a letartóztatása idején bevallotta, „nagyon menő” lenne öngyilkos merényletet elkövetni. A neonáci alakulat, melynek tagja volt, pedig mindenféle kiképzésben részesítette őt is, meg minden érdeklődött, többek között egyszemélyes terrortámadások kivitelezéséről és házi bombakészítésről is szereztek képzést.