Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

A közösségi oldalak bojkottjára készül az angol labdarúgás az online zaklatások miatt

Fotó: Prateek Katyal
not image

Kornis Vivien

2021. április 26. - 17:14

Az angol labdarúgás vezető alakjai szombaton jelentették be, hogy a hétvégén bojkottálni fogják a közösségi oldalakat, ezzel tiltakozva a játékosokat és a futballhoz köthető más személyeket érintő folyamatos online zaklatás ellen.

A bojkottot olyan szervezetek és csoportok támogatják, mint a Premier League (PL), az angol labdarúgó szövetség, a férfi és női profi futball első osztálya, játékvezetők és a játékosok szakszervezete. 

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

A lépés az eddigi legközvetlenebb erőfeszítés a közösségi média-vállalatokra való nyomásgyakorlásra, például a Twittere, a Facebookra és Instagramra. Az elsődleges cél az, hogy elérjék, hogy a közösségi oldalak lépéseket tegyenek a platformokon zajló bántalmazás és zaklatás ellen – írja a New York Times

A legutóbbi szezon során mind a játékosokat, mind a klubokat, a vezetőiket, a bírókat, a női kommentátorokat célkeresztbe vették a zaklatók, ráadásul a füstbe ment Európai Szuperliga terve miatt sem kímélték a közösségi oldalak felhasználói a legnépszerűbb klubokat és tulajdonosaikat. 

A játékosokat gyakran érik rasszista bántalmazások és megnyilvánulások, amelyeket egyébként gyakran sikerül elkapnia az automatikus szűrőknek, de nem minden esetben működik jól az algoritmus. Karen Carney egykori labdarúgó és kommentátor decemberben törölte a Twitter-fiókját, miután megfékezhetetlennek tűnő online erőszakhullám indult ellene.

Februárban a Premier League és más szervezetek nyílt levelet írtak a Twitter igazgatójának, Jack Dorsey-nak és a Facebook vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek, arra kérve őket, hogy tegyenek valamit a sértő és rosszindulatú online bántalmazás és zaklatás ellen. 

A bojkottot péntek délutántól hétfőig hirdették meg, és az Egyesült Királyság kormányát arra kérték, jogi szinten szabályozza a közösségi média óriásokat a felelősségre vonhatóság érdekében.

Richard Masters, a PL vezérigazgatója a bojkottról szóló közleményben jelezte, hogy a bajnokság tovább küzd majd azért, hogy a közösségi oldalak üzemeltetői elejét vegyék az online bántalmazásnak. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.