Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

A közfelháborodás miatt nem lesz robotkutyája a New York-i rendőrségnek

Spot, a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya járőrözik a németországi Erfurt belvárosában 2021. április 20-án. MTI/AP/DPA/Michael Reichel
not image

Kolláth Benjámin

2021. április 30. - 15:35

Miután heves tiltakozás tört ki amiatt, hogy a Boston Dynamics robotkutyáját, Spotot rendfenntartási célokra használlják fel, a new yorki rendőrség a nekik küldött tesztpéldányt visszaadja a gyártónak.

New York rendőrkapitánysága felmondta a Boston Dynamicssal kötött szerződést és visszaküldik a cégnek a tőlük kapott Digidog névre keresztelt robotkutyát. A kapitányság hírszerzési és terrorelhárítási beszerzője, John Miller szerint a gép „a politika, a félinformációk és az olcsó beszólások áldozata lett”, írja a The Verge.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A rendőrök tavaly kezdték el használni a robotot, kb. féltucat alkalommal vetették be, elsősorban mozgó kameraként. Februárban a rendőrség arról azzal védte a robotot, hogy már évtizedek óta használtak túszejtéseknél és potenciális mérgező gázok elszabadulásánál robotokat, ezt csak azért tesztelik, hogy összemérjék a képességeit a már meglévőkkel.

Sokan azonban pazarlást és a rendőrség növekvő agressziójának megtestesülését látták a robotban. A Kongresszus helyi demokrata képviselője, Alexandria Ocasio-Cortez arról beszélt, hogy a „földi drónokat a színesbőrűek által lakott szegénynegyedekben fogják tesztelni”, míg a városi tanács egy tagja egy törvényjavaslatot is benyújtott a felfegyverzett robotok betiltására.

Bár Spot nincs felfegyverezve, sokak szerint nagyon kérdéses helyzetekben vetették be és aggasztó, hogy az egyelőre kereskedelmi és ipari környezetekben értékesített gép iránt egyre jobban érdeklődnek a rendőrök és a hadsereg is.

A francia hadsereg például már tesztelte is hadgyakorlaton Spotot, a gyártó akkor azzal védekezett, hogy bár a hadseregnek adták bérbe a robotot, nem tudtak arról, hogy milyen feladatokra használják. A franciák jelezték, hogy csupán felderítőként akarták tesztelni a kutyát.