A koronavírus hatására jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás világszerte

not image

Nagy Noel

2020. április 3. - 18:27

Egyes jelentések szerint csak az USA-ban 55%-kal nőtt az alkoholeladás mértéke a március 16-i héten.

A Nielsen nevű amerikai információs cég szerint a Tequila, a Gin és az előrekevert koktélok eladása 75%-al nőtt a tavalyi évhez képest. A többi alkoholtermék iránt is megugrott a kereslet az adatok szerint, borból 66%-kal, míg sörből 42%-kal többet adtak el az elmúlt év ezen szakaszához képest. A Nielsen adatai azt is kimutatták, hogy az internetes alkoholvásárlás is hatalmas szinteket ugrott, 243%-kal többen rendelnek az online áruházakból.

Az Egyesült Királyságban is hasonló trendeket látni. A Grocer jelentése szerint március első három hete folyamán a britek 160 millió fonttal költöttek többet “frissítőkre”, ami március 21-ig 356.5 millió fontot jelentett. Az azt megelőző héten ez a szám még csak 252.5 millió volt, szóval egy hét alatt több mint 100 millió fontot költöttek szeszesitalra a szigetországban. A BWS nevű áruházlánc szerint a legnépszerűbb italok a vásárlók körében a fehérborok, a vörösborok, és az olyan tömények, mint a vodka és a gin.

Vannak helyek azonban, ahol teljesen más irányt vettek, vagyis egyenesen betiltották az alkohol árusítását. Grönland fővárosában, Nuukban például március 28-tól lépett életbe a tiltás annak érdekében, hogy csökkentsék a családon belüli erőszakot.

Sajnos az adatok azt is kimutatják, hogy nem véletlen ez a tiltás: megnőtt ugyanis a családon belüli erőszak eseteinek a száma az elmúlt hetekben. Grönland miniszterelnöke, Kim Kielsen azzal indokolta a döntést, hogy: „Ilyen helyzetekben szigorú intézkedéseket kell hozni, hogy elkerüljük a fertőzéseket, viszont ennél a döntésnél csak a gyerekek jártak a fejemben, és az, hogy biztonságban érezzék magukat otthon.”

Dél-Afrika is követte Grönland példáját, bár eltérő okból: a The South African szerint a Dél-Afrikai Alkoholpolitikai Szövetség kiadott egy iránymutatást az országban, ami szerint a döntés hátterében a járvány terjedésének lassítása áll, mivel az alkohol „csökkenti az emberek azon képességet, hogy a kellő távolságtartást és személyes higiéniát gyakorolni tudják”.

Az útmutatásban az is szerepel, hogy az alkohol rontja az emberek immunrendszerét is, ami így kitettebbé válik a vírussal szemben. Ezek az indokok, és az a feltételezés, hogy az országban is megnőne a családon belüli erőszakok száma vezettek ahhoz, hogy az alkohol betiltása mellett kellett dönteni annak érdekében, hogy elkerüljék a sürgősségi ellátórendszerek túlterhelődését.

A WHO is kommentálta a jelenséget, álláspontjuk szerint ugyan papíron nem rossz ötlet, hogy alkoholfogyasztással csökkentsük a stresszt és a szorongást, ám nem a legmegfelelőbb taktika a helyzet kezelésére. Dr. Aiysha, a WHO európai mentális egészségért felelős igazgatója úgy véli, az ilyen jellegű mechanizmus, csak „ront a helyzeten”.

Összegzéségében bár elképzelhető, hogy elsőre meghökkentőnek, vagy egyeseknek mulatságosnak tűnnek a fent említett alkoholvásárlási adatok, a valóságban egy borzasztó folyamatot is elindíthat az amúgy is tomboló válsághelyzet alatt. Az egészségügyi ellátórendszer a legtöbb helyen így is túlterhelt a vírusos betegekkel, semmi szükség arra, hogy az alkohol következtében megsérült vagy megbetegedett emberek plusz terhet rójanak a rendszerre.