A koronavírus elleni védekezés második fázisába lépett Magyarország

Budapest, 2020. április 10. Rendõrök járõröznek a Gellért-hegyen, a Citadellánál 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan idõre meghosszabbította. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2020. április 30. - 11:59

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy letelt a védekezés 50. napja, azaz vége lett az első fázisnak.

Amíg nem áll rendelkezésre a vakcina, addig fel kell készülnünk rá, hogy a vírus hosszú távon velünk marad. Gulyás szerint a magyarországi fertőzöttek száma kedvező, így szigorú menetrendek mellett a gazdaság és az élet is újraindítható.

Május 4-től elkezdődhet a védekezés második szakasza. Az idősek továbbra is csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el a lakhelyüket. A tömegközlekedésekben és az üzletekben mindenkinek kötelező lesz a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása egymástól.

Május végéig egészen biztosan marad az oktatás jelenlegi, digitális formája. Az egész ország területén ugyanúgy ingyen lehet majd parkolni.

Augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb kapacitású eseményeket nem lehet megtartani. Ez a nyár közepén, július 31. és augusztus 2. között megrendezendő Forma-1-es Magyar Nagydíjra is hatással lehet, így egyre biztosabbá vált, hogy a versenyhétvégét zárt kapuk mellett lehet legjobb esetben is lebonyolítani.

A boltok időkorlát nélkül várhatják a vásárlókat, egyedül az idősek számára marad a szabályozás, amely szerint 9 óra és 12 óra között mehetnek csak az üzletekbe.

Kinyithatnak a szabadtéri múzeumok, engedélyezni fogják a profi sportok esetében az edzéseket, valamint a szolgáltatások is korlátozások nélkül folytathatják a tevékenységeiket.

Az eddigi szabályok mellett megtarthatóak lesznek az esküvők, a temetések és az istentiszteletek.

A magánegészségügyben megszűnnek a korlátozások, a közegészségügyben ezzel ellentétben fokozatos enyhítésekre számíthatnak a dolgozók és a betegek.

Közben az Egyesült Államokban furcsa helyzet állt elő:

https://liner.hu/koronavirusos-halottakat-talaltak-new-yorkban-egy-teherautoban/