A koronavírus-elhalálozások egyharmada mégsem covid-fertőzés miatt történt

MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 14:52

Kiderült, hogy Angliában és Walesben a regisztrált covid-áldozatok több mint 30 százaléka valójában nem koronavírusban, hanem a meghúzódó alapbetegségek következtében vesztette életét.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) heti összesítő adataiból kiderült, hogy a koronavírushoz köthető összhalálozás közel 33 százaléka mégsem a covid-fertőzés miatt, hanem más, krónikus betegség következtében történt – írta a The Telegraph hírportál.

A halotti bizonyítványokat sokszor tévesen értékelték ki, és azokat az elhunytakat is covid-halottként tüntették fel, akik pozitív koronavírustesztet produkáltak, ám végül közvetlenül és közvetetten sem a kórokozó támadása miatt távoztak az élők sorából.

A szerdán közölt statisztikák alapján az április 23-ával zárult héten 260 covid-halottat azonosítottak Angliában és Walesben, közülük azonban 176-an hunytak el egyértelműen a koronavírus-fertőzés komplikációiban. A legújabb adatok szerint napjainkban többen veszítik életüket influenzában és tüdőgyulladásban (278), mind covid-fertőzésben (176).

Angliában és Walesben a koronavírus miatti elhalálozások mindössze az összhalálozás 2,6 százalékát teszi ki, ami tavaly szeptember óta az egyik legalacsonyabb arány, még a második hullám során is 45,7 százalékon tanyázott ez a mutató.

Kevin McConway, a Open University emeritus professzora elmondta, mindez kiváló hírként értékelhető, hiszen a regisztrált koronavírus-halottak száma az elmúlt héten 500-zal csökkent a korábbi hét naphoz képest, ami annak a jele, hogy a pandémia a végéhez közeledik.

Kimutatták azt is, hogy azok az emberek, akik tömegközlekedéssel járnak munkába, kétszer nagyobb eséllyel kapják el a koronavírus-fertőzést, ám ha beoltott személyekről van szó, akkor tünetmentesen megy végbe esetükben a kórokozó támadása.