A koronavírus alapjaiban rengeti meg a rákos betegek ellátását

Flickr/Presidencia de la República Mexicana
not image

Borbély Fanni

2021. február 13. - 15:40

A rákos megbetegedésben küzdők száma sajnos komoly növekedést mutatott, azonban az egészségügy leterheltsége miatt a diagnózis és a kezelés is komoly kihívások elé állítja az onkológusokat.

Egy onkológus arról mesélt, hogy egyik páciense egy korábban nem tapasztalt köhögéssel és légszomjjal került be a klinikára, ahol dolgozik. Az orvos korábban már kezelte a beteget negyedik stádiumú vastagbélrák miatt, a beteg akut tünetei azonban rendkívül aggasztóak voltak a koronavírus miatt.

A tragédia pedig másnap be is következett: a beteg elhunyt, ugyanis a koronavírus elképesztő mértékű pusztítást okozott a rák miatt egyébként is legyengült szervezetében, a kemoterápia ugyanis abszolút legyengíti az immunrendszert.

Majdnem egy évvel a koronavírus-járvány kirobbanása után a Dr. Jalal Baighoz hasonló onkológusok által tapasztalt félelem a mindennapok részévé vált. A rákos betegek esetében ugyanis gyorsabban kimutatható a megbetegedés amennyiben koronavírussal is megfertőződtek, mivel a vírus elsősorban a tüdőt és más szerveket támad meg. Emiatt pedig a koronavírus-fertőzöttek könnyedén tapasztalhatnak hosszabb távú szívbetegségeket, cukorbetegséget vagy stroke-ot.

A rákos betegek szervezete sajnos nagyon alacsony arányban képes megküzdeni a koronavírussal, így tehát egyértelműen kijelenthető, hogy a rákos megbetegedések jelentős mértékben növelik a koronavírus pusztítását a szervezetben. A rákhoz köthető anyagcserezavarok, például az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség pedig további kockázati tényezőként szerepelnek a a betegek esetében.

A világszerte pusztító koronavírus-járvány miatt minden országban nagy bajban van az egészségügyi ellátórendszer a kapacitás maximális kihasználtsága miatt, így a legtöbb esetben minden egyéb kezelést elhalasztanak, így például a rákos betegek kezelése is visszaesett. A műtéteket és a kemoterápiás kezeléseket elhalasztották, ugyanis az egészségügy kénytelen átcsoportosítani forrásait a koronavírusos betegek kezelésére.

Habár az oltóanyagok kifejlesztése és a tömeges oltások jelentik a legnagyobb lehetőséget a koronavírus-járvány megfékezésére, egyelőre kérdéses, hogy a rákos megbetegedés miatt legyengült szervezetek képesek lesznek-e kellő immunválaszt kialakítani az oltást követően.