Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

A korábbi enyhe influenzaszezonok után az idei sokkal keményebb lehet

MTI/Kovács Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021. május 12. - 16:06

Miközben csillapodni látszik a koronavírus-járvány Magyarországon, addig könnyen elképzelhető, hogy szépen lassan visszatér az influenza.

Az NBC riportjából kiderült, míg az Egyesült Államokban évente átlagosan 200 ezer influenzás megbetegedést azonosítottak, addig a mostani szezonban ez az érték mindössze 2 000-re emelkedett, ami óriási visszaesés az előző évek számadataihoz képest.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Mindezekből kifolyólag kijelenthető, hogy az évente tapasztalt, nagyjából 45 millió influenzás beteg helyett csupán 9 millióan kapták el 2020-ban a kórokozót.

Sokan a maszkviselésnek és a közösségi távolságtartás bevezetésének tulajdonítják a kedvező statisztikákat, azonban Andy Pekosz mikrobiológus másként látja a helyzetet:

“Már több mint egy év telt el anélkül, hogy a lakosság jelentős része megfertőződött volna influenzával, és emiatt védettséget szereztünk volna. Ez azt jelentheti, hogy a lakosságon belül az influenzára fogékony emberek száma növekedni fog.”

Ha elkapjuk az influenzát, bizonyos szintű immunitás alakul ki a szervezetben, így nem véletlen, hogy a csecsemők és a kisgyermekek a legfogékonyabbak a vírusra, ugyanis ők még nem voltak kitéve a vírustámadás veszélyeinek.

“Alacsony szintű lakossági immunitás több megbetegedést okozhat. Több gyermekhalálozás következhet be, és ezzel párhuzamosan az esetek száma nőhet az egész közösségen belül. Ez azért van, mert a lakosság általános immunitása az előrejelzések szerint alacsony lesz” – magyarázta Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem mikrobiológusa.

Egy másik érdekesség, hogy sokkal kevesebb influenzatörzs kering a lakosság között, ezért nem tudni, hogy a háttérben éppen milyen variánsok válhatnak dominánssá. Ha nem sikerül megtalálniuk a kutatóknak ezeket a törzseket, akkor könnyen lehet, hogy az influenza elleni védőoltások sem lesznek olyan mértékben hatékonyak a fertőzéssel szemben, mint azt korábban megszokhattuk.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.