Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

A kínai kommunista párt nagyon erős, ízléstelen gúnyt engedett meg magának a közösségi médiában

Fotó: Weibo
not image

Borbély Fanni

2021. május 3. - 09:43

A vitatott Weibo-poszt, amelyet azóta már eltávolítottak, egy nappal azután készült, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök közölte Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, hogy aggódik az indiai járványhelyzet miatt, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok miatt.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik nagyhatalmú csoportjának közösségi médiában közzétett bejegyzése jóformán kigúnyolta az Indiában kibontakozó humanitárius válságot, és egy indiai kültéri krematóriumban meggyújtott halotti máglyát egy kínai rakéta múlt heti kilövéséhez hasonlította. A nagy port kavaró posztot mostanra törölték.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

A KKP Központi Bizottságának Politikai és Jogi Ügyek Bizottsága (CPLA) szombaton két képből álló kollázst tett közzé Weibo-fiókján, amelyeken a kínai rakétaindítás és az indiai máglyagyújtás látható egymás mellett. A kollázs képaláírása valahogy így szólt: “Amikor Kína felgyújt dolgokat vs. amikor India teszi ugyanezt”.

A Weibo-poszt, amelyet levettek, egy nappal azután készült, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök közölte Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, hogy aggódik az indiai járványhelyzet miatt, és részvétét nyilvánította az elhunytak miatt. A CPLA a CPC struktúrájának egyik nagyhatalmú szerve, amely felügyeli a rendőröket, az ügyészeket és a bíróságokat is. A szervezetet jelenleg Guo Shengkun, a KKP Központi Bizottsági Politikai Irodájának – Kína két legfőbb döntéshozó szárnyának – tagja vezeti.

A China Digital Times, amely a kínai online világot is nyomon követi, jelezte: “Hivatalos fiókok, például a Kínai Rendőrség Online és a Tianjin Városi Népi Ügyészség több platformon is közzétett egy képet, amely India járvány elleni küzdelmét gúnyolja.” A kínai külügyminisztérium a Hindustan Times kérdésére válaszolva a témával kapcsolatban – amelyet sok kínai állampolgár “érzéketlennek” nevezett – közölte, hogy a poszt már nem található meg a Weibón, ám sejthető volt, hogy egy ilyen bejegyzés nem tűnik el nyomtalanul.

Fotó: Weibo

“Ami a kérdésében említett releváns képet illeti, jelenleg nem találjuk az érintett Weibo fiókon. Reméljük, hogy az indiai fél figyelmet fordít a kínai kormányra és a mainstream közvéleményre, amely támogatja India álláspontját a járvány elleni küzdelemben” – közölte a kínai külügyminisztérium a Hindustan Times-nak adott nyilatkozatában.

“A következő napokban további járványellenes forrásokat fogunk Indiába küldeni, hogy támogassuk India járványellenes erőfeszítéseit. Sok adomány és vásárlás ezen a területen nem hivatalos csatornákon keresztül történik. Ez is elég ahhoz, hogy megmutassuk, hogy a kínai kormány és a társadalom minden szektora gyakorlati tettekkel fejezi ki támogatását India járvány elleni küzdelme iránt” – tette hozzá a kínai külügyminisztérium.

Ez a gúnyolódás sajnos nem az első alkalom Kína részéről, a hivatalos kínai média ugyanis előszeretettel parodizálja ki Indiát, tökéletes példa erre a 2017-es Doklamban kialakult patthelyzet, mikor a Hszinhua hírügynökség egy rasszista felhangú videót tett közzé, amely az indiaiakat gúnyolta és parodizálta. Az angol nyelvű videó alig több mint három perces volt, és a “7 Sins of India: It’s time for India to confess its seven sins”, vagyis “India 7 bűne: Itt az ideje, hogy India bevallja 7 bűnét” címet viselte.