Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

A kézjel, amely életeket menthet

Fotó: Shoeib Abolhassani/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. március 29. - 00:24

Egyetlen kézjellel kérhetnek segítséget a bántalmazottak és bajbajutottak, melynek felismerésével akár életeket menthetünk.

Ne nézz félre! – írja a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal a Facebookon ahhoz a videóhoz, amelyet február 27-én tett közzé egy felhasználó.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A felvétel olyan helyzetek mutat be, amelyen bántalmazott személyek – egy asszony, egy férfi és egy fiatal lány – egy kézjellel kérnek segítséget az arra járóktól. 

A videó több szempontból nagyon jelentős üzenetet hordoz, hiszen kiemeli, hogy a bántalmazás nemcsak heteronormatív, azaz egy férfi és egy nő kapcsolatában történhet meg, és férfiak ugyanúgy válhatnak erőszak áldozatává bármilyen párkapcsolatban. 

A kézjel igazán egyszerű, és sok, különböző helyzetben használható, így akár az utcán és más nyilvános helyeken, de még videochatben vagy ablakon keresztül is. 

Fontos, hogy megjegyezzük a kézjelet, hiszen ezzel életeket menthetünk – a sajátunkat és másokét – megértjük, mit szeretne mondani nekünk szavak nélkül a bajba jutott embertársunk.