A jövőben illegálissá válhat az idősotthonok látogatásának tilalma

MTI/Krizsán Csaba
not image

Borbély Fanni

2021. február 3. - 16:38

Friss jelentések szerint az idősotthonokba látogatók belépési tilalma hamarosan törvényi keretek között lesz szabályozva az Egyesült Királyságban, így a jövőben minden közeli rokon törvényesen látogathatja majd idős hozzátartózóját az otthonokban.

Jelenleg csak szabadtéri és ellenőrzéssel egybekötött látogatások engedélyezettek az idősotthonokban annak ellenére, hogy a legtöbb idősotthonban már megkezdődtek a koronavírus elleni oltások, sőt a legtöbb gondozott már meg is kapta a vakcina első dózisát.

Annak érdekében, hogy a látogatók fennakadás nélkül találkozhassanak rokonaikkal, egy új jogszabályt kívánnak bevezetni, miután már egy éve korlátozva van az idősotthonok látogatása az országban, a nyugdíjasok pedig szinte teljes mértékben el vannak szigetelve a külvilágtól.

A törvényjavaslatot szerdán terjesztik majd a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock elé, miközben Harriet Harman munkáspárti képviselő szerint a korlátozott látogatások megsértik az emberi jogi törvényt, ugyanis minden embernek joga van a családi élethez, így tehát a gondozottak családi élethez való joga nem csorbulhat csupán azért, mert bentlakásos gondozásban részesülnek.

A Metro azt írja, egy emberi jogi aktivista szerint a koronavírus elleni oltásokat, valamint a koronavírus alapvető kockázatát egy szintre kellene emelni az elszigeteltség okozta következményekkel, ugyanis több ezer ember hunyt el, amiért a külvilágtól elzárva, céltalanul élték mindennapjaikat, mindenféle szociális kapcsolat nélkül.

A brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője mindeközben elmondta, az idősotthonok látogatása egyelőre kompromisszumos megoldásokkal működhet, így tehát engedélyezett a kültéri találkozó, valamint a megfelelő járványügyi intézkedések betartásával eszközölt beltéri találkozó, ugyanis egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő információ arra vonatkozóan, hogy az oltások milyen mértékben akadályozzák a vírus további terjedését.